Rolada z mięsa mielonego z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do mięsa dodaję ok pół bułki wyciśniętej z wody, jajko, pieprz, przyprawę do mięsa i odstawiam na bok żeby przeszło smakiem.
Na głębokiej patelni rozgrzewam olej i wrzucam pokrojoną w kostkę paprykę. Zalewam wodą (ok pół szklanki) i czekam aż woda wyparuje a papryka zmięknie. Następnie dodaję pokrojoną w kostkę cebulę. Jak cebula zmięknie dodaję pokrojone w kosteczkę pieczarki. Kiedy pieczarki będą już dobrze podsmażone doprawiam do smaku Vegetą, pieprzem, czosnkiem i mieloną papryką. Jak farsz przestygnie dokładam ogórka kiszonego pokrojonego w kosteczkę.
Na stole rozkładam papier do pieczenia, układam na nim mięso w prostokąt na grubość ok 1cm. Następnie posypuje natką pietruszki (miałam akurat mrożoną), wykładam farsz, posypuję startym żółtym serem. Łapię za jeden bok papieru i ciągnąc go zwijam wszystko w roladkę. Po wierzchu posypuje majerankiem, zakrywam papierem, wkładam do blachy takiej w której piekę chlebek, podłużnej i wstawiam do piekarnika na 180 stopni na ok 40-50 min. Po tym czasie odcinam papier tak aby odkryć roladę i piekę jeszcze ok 25min.
Porady
Jeśli mamy problem z posiekaniem cebuli to polecam przekroić ją wcześniej na pół i na ok 10 min włożyć do zamrażarki. Soki troszkę zamarzają i przy siekaniu nie szczypie w oczy.
Komentarze