Rolada z mięsa mielonego z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bułkę namoczyć w mleku. Pieczarki oczyścić, pokroić i podsmażyć. Mięso mielone wymieszać z odciśniętą bułką, jajkiem,przeciśniętym przez praskę czosnkiem.Jeśli masa jest zbyt rzadka-dodać bułki tartej. Na koniec doprawić solą i pieprzem.
Masę wyłożyć na wysmarowaną olejem folię aluminową. Uformować w prostokąt o grubości 1,5-2 cm. Na mięso wyłożyć pieczarki, pozostawiając odstęp od brzegów.Mięso zwinąć w roladę.Zwijać od dłuższego boku razem z folią i powoli ją odciągać i zwijać dalej. Boki rolady zacisnąć. Gotową roladę zawiniętą w folię przełożyć do formy lub na blachę do pieczenia.Piec w nagrzanym piekarniku około 60min. w temperaturze 180°C. Po upieczeniu wyjąć roladę z foli a na niej położyć pokrojony w paseczki ser.Podgrzać chwilę w mikrofali lub piekarniku, aby ser przywarł do rolady.
Komentarze