Kluski śląskie w sosie borowikowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Suszone borowiki należy moczyć całą noc w wodzie. Ziemniaki ugotować, ostudzić, przecisnąć przez praskę. Dodać jajko i dobrze ugnieść na jednolitą masę. Następnie uklepać na równo w misce i podzielić nożem na 4 części. Jedną część wyjąć na chwilę i puste miejsce zasypać na równo mąką ziemniaczaną. Dodać wyjętą część ziemniaków i ponownie ugnieść na jednolitą masę. W razie jakby masa za bardzo lepiła się do rąk dodawać po trosze mąki ziemniaczanej. Kiedy ciasto jest już dobrze wyrobione, formujemy z niego kulki i kciukiem robimy zagłębienie po środku. Wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy na niewielkim ogniu ok 15 minut.
Grzyby płuczemy, wrzucamy do rondelka, zalewamy wodą i gotujemy ok 1 godziny aby zmiękły. Następnie dodajemy śmietanę i przyprawy. Doprowadzamy do zagotowania i na koniec dosypujemy koperek.
Kluski polewamy sosikiem tak, aby w każdym dołeczku znalazł się grzybek
Porady
Sos można zagęścić mąką, ale to zmieni trochę smak. A zamiast vegety można dodać bulion grzybowy
Komentarze