Kluski śląskie w sosie borowikowym

0 (0 ocen)

Dużo frajdy z córką w kuchni. I za ten przepis dostałam wyróżnienie od Polsat Food Network

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków
    Mąka ziemniaczana
    1 jajko
    Sól

    Sos :
    Garść suszonych borowików
    Śmietana
    Vegeta, pieprz
    Koperek

Kluski śląskie w sosie borowikowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Suszone borowiki należy moczyć całą noc w wodzie. Ziemniaki ugotować, ostudzić, przecisnąć przez praskę. Dodać jajko i dobrze ugnieść na jednolitą masę. Następnie uklepać na równo w misce i podzielić nożem na 4 części. Jedną część wyjąć na chwilę i puste miejsce zasypać na równo mąką ziemniaczaną. Dodać wyjętą część ziemniaków i ponownie ugnieść na jednolitą masę. W razie jakby masa za bardzo lepiła się do rąk dodawać po trosze mąki ziemniaczanej. Kiedy ciasto jest już dobrze wyrobione, formujemy z niego kulki i kciukiem robimy zagłębienie po środku. Wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy na niewielkim ogniu ok 15 minut.
    Grzyby płuczemy, wrzucamy do rondelka, zalewamy wodą i gotujemy ok 1 godziny aby zmiękły. Następnie dodajemy śmietanę i przyprawy. Doprowadzamy do zagotowania i na koniec dosypujemy koperek.
    Kluski polewamy sosikiem tak, aby w każdym dołeczku znalazł się grzybek

Porady

Sos można zagęścić mąką, ale to zmieni trochę smak. A zamiast vegety można dodać bulion grzybowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy