Pierś zapiekana w pomidorach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Każdy płat piersi przekrajamy wzdłuż na 3 części, nie rozbijamy. Przyprawiamy solą pieprzem i słodką papryką. Smażymy z obu stron na rumiano.
Na drugiej patelni szklimy cebulkę. Jak się zeszkli dodajemy przeciśnięty przez praską czosnek. Podsmażamy 2 minutki, następnie nakładamy dwie puszki pomidorków. Te pomidorki są w całości ale ja je rozdrabniam tłuczkiem do ziemniaków. Dusze je ok 10 minut. Doprawiam wszystkimi przyprawami, czasem może się okazać że potrzeba więcej ziół, pieprzu czy vegety. Każdy ma inny smak :3
W nasmarowanym margaryną naczyniu żaroodpornym układam połowę usmażonych piersi, zalewam połową powstałego sosu z pomidorami, posypuje żółtym serem. I kolejna warstwa. Pierś, pomidory i tym razem dużo więcej żółtego sera. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę ok 25 minut. Smacznego
Porady
Taka pierś pasuje do ryżu lub chlebka. Nigdy z ziemniakami
Komentarze