Rolada z boczku

5 (176 ocen)

  • 5 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Rolada z boczku faszerowana mięsiwem. Może to być danie obiadowe, jak również doskonała wędlina.

  • 5 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • ok. 1,5 kg surowego boczku

    2 ząbki czosnku
    majeranek
    łyżka oliwy
    sok z cytryny
    słodka papryka
    sól

    karkówka ( duży kotlet )
    cebula
    jabłko
    zioła prowansalskie
    słodka papryka
    sól
Wystaw ocenę:

5 (176 ocen)

Rolada z boczku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek rozciąć wzdłuż i rozbić tłuczkiem.
    Powstałą ,,płachtę,, natrzeć czosnkiem, majerankiem, słodką papryką, oliwą i solą, skropić sokiem z cytryny.
    Zrolować ,,płachtę,, i pozostawić w lodówce do następnego dnia.
    Karkówkę, cebulę, jabłko pokroić w bardzo drobną kostkę. Wszystko dokładnie wymieszać i przyprawić ziołami prowansalskimi, słodką papryką i solą.
    Mięsiwo rozłożyć na boczku i całość zwinąć. Końcówkę boczku można przytwierdzić wykałaczkami.
    Można ponacinać górną część np. w krateczkę.
    Pieczenie w gęsiarce - 180 stopni -ok 2 - 2,5 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Karkówka Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować