Rolada z bitą śmietaną

0 (0 ocen)

  • 20 min

Rolada bez pieczenia? Tak to jest możliwe. Bez obaw, że biszkopt nie wyjdzie, to jest ciasto dla tych, którzy nie czują się zbyt pewnie piekąc ciasta.

  • 20 min

Składniki:

  • Ciasteczka "Petitki" - 380 gram
    Śmietana kremówka - 340 mililitrów
    Cukier waniliowy - 1 opakowanie (8 gram)
    Cukier - 2 łyżki
    Żelatyna - 3 łyżeczki
    Masło lub margaryna - 130 gram
    Woda - 1/4 szklanki
    Kakao - 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Rolada Desery

Rolada z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciastka rozdrabniamy w rozdrabniaczu, lub w woreczku foliowym miażdżymy tłuczkiem
  • 2. Ro rozdrobnionych ciastek dosłownie na pył dodajemy rozpuszczoną margarynę lub masło. Całość łączymy i po chwili dodajemy wodę. Masa musi być wilgotna i zwarta.
  • 3. Przekładamy na papier do pieczenia, i ugniatamy dłońmi formując prostokąt.
  • 4. Schłodzoną śmietanę ubijamy mikserem. Na początku na wolnych obrotach,następnie zwiększamy do maksymalnych. Dodajemy kolejno ciągle ubijając, cukier waniliowy, cukier, i żelatynę (nie rozpuszczam żelatyny w wodzie, doskonale "daje rade" związać gdy dodamy w postaci sypkiej). Ubijamy do momentu aż powstania gęsta masa. Gdy będziemy przewracali miskę na bok, masa musi się trzymać miski.
  • 5. Ubitą śmietanę przekładamy na uformowane w prostokąt ciastka. Rozprowadzamy równomiernie po całej powierzchni.
  • 6. Zwijamy roladę pociągająć do góry, za dolny fragment papieru do pieczenia. Pociągając w ten sposób rolada "sama" się zwija.
  • 7. Przekładamy do lodówki na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na całą noc.
  • 8. Gotową roladę obsypujemy gorzkim kakao

Porady

Do dekoracji rolady możecie użyć dowolnych składników, u mnie to były lentilki, ale doskonale sprowadzą się także żelki czy ulubione owoce

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.41 (196 ocen)

Opublikowany w Magazynie
rolada

To może cię zainteresować