Rolada schabowa

4.5 (145 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 2 godz. 40 min

Potrawa jest czasochłonna, ale łatwa do przygotowania. Często przyrządzam ją na niedzielę.

  • 2 godz. 40 min

Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości
    słoik suszonych pomidorów w oleju
    15 dag żółtego sera w plastrach
    przyprawa do pieczeni
    sól, pieprz
    olej
    kilka listków bazylii do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Rolada schabowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rolada schabowa 1. Mięso myjemy i osuszamy. Rozkrawamy tak, żeby powstał duży płat. Lekko rozbijamy. Oprószamy solą i pieprzem. Zawijamy w folię spożywczą. Wstawiamy do lodówki na ok. godzinę, następnie odwijamy z folii.
  • 2. Pomidory osączamy i układamy na mięsie. Przykrywamy serem i oprószamy przyprawą do pieczeni. Ciasno zwijamy w roladę i obwiązujemy bawełnianą
    nicią.
  • 3. Roladę wkładamy do natłuszczonego olejem naczynia żaroodpornego. Pieczemy godzinę pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 190 °C. Następnie naczynie odkrywamy i pieczemy jeszcze 20 minut, często polewając wytworzonym sosem.

Porady

● Naczynie żaroodporne można natłuścić olejem pozostałym po osączeniu pomidorów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab Suszone pomidory

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_05-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować