Potrawa jest czasochłonna, ale łatwa do przygotowania. Często przyrządzam ją na niedzielę.
2 godz. 40 min
Składniki:
1 kg schabu bez kości
słoik suszonych pomidorów w oleju
15 dag żółtego sera w plastrach
przyprawa do pieczeni
sól, pieprz
olej
kilka listków bazylii do dekoracji
Rolada schabowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy i osuszamy. Rozkrawamy tak, żeby powstał duży płat. Lekko rozbijamy. Oprószamy solą i pieprzem. Zawijamy w folię spożywczą. Wstawiamy do lodówki na ok. godzinę, następnie odwijamy z folii.
2.Pomidory osączamy i układamy na mięsie. Przykrywamy serem i oprószamy przyprawą do pieczeni. Ciasno zwijamy w roladę i obwiązujemy bawełnianą
nicią.
3.Roladę wkładamy do natłuszczonego olejem naczynia żaroodpornego. Pieczemy godzinę pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 190 °C. Następnie naczynie odkrywamy i pieczemy jeszcze 20 minut, często polewając wytworzonym sosem.
Porady
● Naczynie żaroodporne można natłuścić olejem pozostałym po osączeniu pomidorów.
Komentarze