Rolada schabowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab umyj, osusz papierowym ręcznikiem. Rozetnij tak, aby powstał jak największy płat i lekko rozbij tłuczkiem. Mięso natrzyj przeciśniętym przez praskę czosnkiem, mieloną, ostrą i słodką papryką oraz solą i pieprzem. Schłodź w lodówce przez 2-3 godziny.
2.Zrób farsz: paprykę osącz z zalewy i pokrój w kostkę, oliwki przekrój na pół. Na płacie mięsa równomiernie rozłóż pokruszony ser feta, paprykę i oliwki. Zroluj w roladę i zepnij wykałaczkami.(Można związać nićmi kuchennymi).
3.Tak przygotowaną roladę krótko podsmaż na rozgrzanym oleju z obu stron. Przełóż do naczynia żaroodpornego razem z olejem, na którym się smażył i i dolej pół szklanki wody. Piecz ok.90 minut w 180 st.pod przykryciem co jakiś czas podlewając sosem, który się wytworzył. Na 15 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywkę i zrumienić mięso. Podawać z ziemniakami i ulubioną surówką.
Komentarze