Rolada schabowa

4.5 (170 ocen)

Dla smakoszy mięs, na niedzielny lub uroczysty obiad :)

Składniki:

  • 1,20 kg schabu bez kości
    200g sera feta
    2 płaty papryki marynowanej
    3 łyżki oliwek zielonych
    2 ząbki czosnku
    słodka mielona papryka
    ostra mielona papryka
    sól, pieprz
    3 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Rolada schabowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • schab 1. Schab umyj, osusz papierowym ręcznikiem. Rozetnij tak, aby powstał jak największy płat i lekko rozbij tłuczkiem. Mięso natrzyj przeciśniętym przez praskę czosnkiem, mieloną, ostrą i słodką papryką oraz solą i pieprzem. Schłodź w lodówce przez 2-3 godziny.
  • rozłóż farsz 2. Zrób farsz: paprykę osącz z zalewy i pokrój w kostkę, oliwki przekrój na pół. Na płacie mięsa równomiernie rozłóż pokruszony ser feta, paprykę i oliwki. Zroluj w roladę i zepnij wykałaczkami.(Można związać nićmi kuchennymi).
  • gotowe ;) 3. Tak przygotowaną roladę krótko podsmaż na rozgrzanym oleju z obu stron. Przełóż do naczynia żaroodpornego razem z olejem, na którym się smażył i i dolej pół szklanki wody. Piecz ok.90 minut w 180 st.pod przykryciem co jakiś czas podlewając sosem, który się wytworzył. Na 15 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywkę i zrumienić mięso. Podawać z ziemniakami i ulubioną surówką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Oliwki Papryka Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować