Rolada mięsna z jajkiem i warzywami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Smaczna i ciekawa propozycja dla duetu z mięsa mielonego i jajek.

  • 30 min

Składniki:

  • Mięso:
    500g mięsa z łopatki
    100g wędzonego podgardla
    1 surowe jajko
    1 bułka
    2 ząbki czosnku
    1 mała cebula
    Majeranek, oregano
    sól, pieprz
    Mleko lub woda do namoczenia bułki

    Farsz:
    3 jajka ugotowane na twardo
    1gotowana marchewka
    4 łyżki groszku konserwowego
    1 płat papryki konserwowej
    1 łyżka śmietany gęstej
    1 łyżka majonezu
    Posiekana natka pietruszki
    sól, pieprz

    Dodatkowo:
    olej i bułka tarta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Rolada mięsna z jajkiem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso: Bułkę namoczyć w mleku lub wodzie. Podgardle i łopatkę zmielić razem z cebulą, czosnkiem i odciśniętą bułką. Dodać pozostałe składniki i doprawić do smaku.
  • 2. Farsz: Jajka drobno posiekać lub zetrzeć na tarce. Marchewkę i paprykę pokroić drobną kostkę. Wszystkie składniki połączyć ze sobą, doprawić do smaku.
  • 3. Przełożenie:
    Papier do pieczenia posmarować 1 łyżką oleju i obsypać bułką tartą, strząsnąć jej nadmiar. Na papierze, uformować z mięsa prostokąt o grubości ok. 4 – 5mm. Na mięso wyłożyć delikatnie farsz. Pomagając sobie papierem do pieczenia zwinąć w roladę. Owinąć ja w papier i przełożyć do foremki np. keksówki. Piec ok. 60 minut w 170 stopniach z funkcją termoobiegu. Po upieczeniu pozostawić na 20 minut w papierze, aby wszystkie soki ponownie wchłonęły się do mięsa.

Porady

Podawać na ciepło jako dodatek do obiadu lub na zimno jako wędlinę do kanapek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować