Rolada mięsna z jajkiem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso: Bułkę namoczyć w mleku lub wodzie. Podgardle i łopatkę zmielić razem z cebulą, czosnkiem i odciśniętą bułką. Dodać pozostałe składniki i doprawić do smaku.
2.Farsz: Jajka drobno posiekać lub zetrzeć na tarce. Marchewkę i paprykę pokroić drobną kostkę. Wszystkie składniki połączyć ze sobą, doprawić do smaku.
3.Przełożenie:
Papier do pieczenia posmarować 1 łyżką oleju i obsypać bułką tartą, strząsnąć jej nadmiar. Na papierze, uformować z mięsa prostokąt o grubości ok. 4 – 5mm. Na mięso wyłożyć delikatnie farsz. Pomagając sobie papierem do pieczenia zwinąć w roladę. Owinąć ja w papier i przełożyć do foremki np. keksówki. Piec ok. 60 minut w 170 stopniach z funkcją termoobiegu. Po upieczeniu pozostawić na 20 minut w papierze, aby wszystkie soki ponownie wchłonęły się do mięsa.
Porady
Podawać na ciepło jako dodatek do obiadu lub na zimno jako wędlinę do kanapek.
Komentarze