Rogaliki z jabłkiem

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Rogaliki drożdżowe z jabłkami........

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka pszenna: 1 kilogram
    - świeże drożdże: 100 gramów
    - mleko 3,2 %: 1 szklanka
    - woda letnia: 100 mililitrów
    - żółtko jajka: 4 sztuki
    - margaryna Kasia: 250 gramów
    - cukier: 4 łyżki
    - jabłka: 4 sztuki
    - cynamon: 1 łyżka
    - cukier: 2 łyżki
    - cukier puder do posypania: 100 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rogaliki z jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Margarynę roztopić i ostudzić.
    Mleko lekko podgrzać, wkruszyć do niego drożdże, posypać 4 łyżkami cukru i odstawić do wyrośnięcia.
    Mąkę wsypać do dużej miski, dodać żółtka, wodę, margarynę i wyrośnięte drożdże i wyrobić gładkie ciasto.
  • 2. Gotowe ciasto oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut do wyrośnięcia.
    Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na ósemki.
    Wrzucić je do miseczki, dodać cukier i cynamon i lekko przemieszać celem pokrycia jabłek mieszanką.
  • 3. Gdy ciasto wyrośnie chwilkę je wyrobić, następnie wałkować placki o grubości około 1/2 cm, naciąć na cztery części.
    Na szerszej części każdego kawałka ciasta układać po kawałku jabłka, zwijać rogaliki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zostawiając odstępy.
  • 4. Odstawić rogaliki do wyrośnięcia, gdy wyrosną piec w temperaturze 175 stopni przez 20 minut.
    Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować