Rogaliki z marmoladą / serem twarogowym / czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąki przesiać do miski, zagnieść wraz z margaryną i proszkiem do pieczenia.
2.Dodać cukier, jajko, żółtko, cukier waniliowy i śmietanę. Zagnieść.
3.Ciasto włożyć na pół godz do lodówki.
4.Ciasto podzielić na 4 równe części.
5.Jedną część ciasta rozwałkować , za pomocą dużego talerza wycinać radełkiem koło.
6.Koło podzielić na 8 części. Na każdy trójkąt nałożyć nadzienie.
7.Zwijać rogaliki - od najszerszej strony trójkąta do najwęższej.
8.Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 25 min w 160 st C z wentylatorem.
9.Nadzienie z sera twarogowego: 1 kostka sera białego, 1 płaska łyżka kwaśnej śmietany, 4 łyżki cukru, 1 cukier waniliowy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Nadzienie nakładać na rozwałkowane ciasto (postępować jak w przypadku marmolady).
10.Upieczone rogaliki posypać z wierzchu cukrem pudrem.
Porady
Rogaliki można nadziewać marmoladą, czekoladą lub serem twarogowym.
Komentarze