Rogaliki półfrancuskie drożdżowe z marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie:
Z drożdży, cukru, 150g mąki i niecałej szklanki ciepłego mleka zarobić rozczyn. Rozczyn powinien być gęsty jak śmietana :). Gdy wyrośnie, wyłożyć do pozostałej mąki, dodać rozmącone z resztą mleka żółtka. Całość dokładnie zagnieść. Wyrobić ciasto, pod koniec dodając stopione masło. Przykryć ciasto ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Następnie wyłożyć na stolnicę, rozwałkować na formę koła, nałożyć na środek 200g miękkiego masła, rozsmarować nożem tak, aby można było ciasto złożyć w formę koperty jak na ciasto francuskie.
Założyć ciasto w kopertę, wałkować na prostokąt, obracając ciasto o 90 stopni.
Gotowe ciasto rozwałkować na koło, wykroić małe trójkąty, na które układamy marmoladę i formujemy rogaliki. Gotowe rogale smarujemy białkiem. Piec w 180 stopniach 15-20 minut.
Komentarze