Muffinki z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Piekarnik nagrzać do 180°C. Białka umieścić w misce, dolać mleko, roztrzepać rózgą do momentu zmieszania się składników. W misie miksera umieścić przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę, miękkie masło, cukier i wlać pół szklanki roztrzepanych z mlekiem białek. Używając końcówki mieszającej ucierać ciasto do całkowitego połączenia się składników, ok. 2 minuty na najmniejszych obrotach miksera. Nie przerywając ucierania dolać stopniowo, w trzech turach pozostałe białko mieszać do momentu, gdy ciasto będzie lekkie i puszyste.
2.Przygotowane ciasto wykładać łyżką do przygotowanych papilotek. Jagody przebrać, umyć i obsuszyć. Oprószyć owoce mąką wymieszaną z cukrem i posypać wierzch każdej muffinki. Piec ok. 50 minut, do tzw. „suchego patyczka”, lekko przestudzić, oprószyć cukrem pudrem.
Komentarze