Rogaliki drożdżowe z marmoladą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

przepis mojej babci

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 50 g drożdży (pół kostki)
    szklanka ciepłego mleka
    1 kg mąki
    6 łyżek cukru
    3 jajka
    3/4 szklanki oleju
    słoiczek marmolady
    jajko do posmarowania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rogaliki drożdżowe z marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zawijanie rogalików 1. Do miski wsypujemy szklankę mąki. Drożdże rozrabiamy w mleku dodając 3 łyżki cukru. Następnie łączymy drożdże z mąką, odstawiamy do wyrośnięcia. Kiedy rozczyn rośnie dodajemy pozostałe składniki i mieszamy drewnianą łyżką. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto wyrośnie wyrabiamy je rękoma podsypując mąki. Dzielimy na części, wałkujemy wycinamy trójkąty, nakładamy marmoladę i zawijamy. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Posypujemy po wierzchu cukrem. Pieczemy aż się zarumienią.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować