Razowe naleśniki z prażonymi jabłkami

4.5 (166 ocen)

  • 30 min

Zdrowe naleśniki i prażone jabłka z miodem to zestaw idealny.

  • 30 min

Składniki:

  • (dla 4 osób)
    Ciasto:

    0,5 l mleka,
    3/4 szkl lekko gazowanej wody mineralnej,
    ok 2 szkl mąki razowej lub żytniej razowej,
    1 całe jajko,
    1 żółtko,
    olej do smażenia


    Farsz jabłkowy:

    1 kg jabłek,
    1 łyżka miodu,
    1 łyżka soku z cytryny,
    pół łyżeczki cynamonu

Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Desery Naleśniki

Razowe naleśniki z prażonymi jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Wszystkie składniki ciasta dajemy do miski i energicznie mieszamy (lub trzepiemy) żeby nie było grudek. Ciasto powinno być lekko gęste. Nagrzewamy patelnie z małą łyżeczką oleju (lub lekko kroimy patelnię olejem). Lejemy ciasto na rozgrzaną patelnię i krótko smażymy naleśniki z dwóch stron.
  • 2. 2. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę. Kładziemy na patelnię, skrapiamy sokiem z cytryny i przykrywamy pokrywką. Co chwilę mieszamy. Jeśli jabłka są mało soczyste i nie puszczą soku to można podlać je niewielką ilością wody. Dodajemy miód, cynamon. Gdy będą miękkie kładziemy dużą łyżkę gorących jabłek na naleśnik, zwijamy i posypujemy cukrem pudrem.

Porady

Smak jabłek możemy wzbogacić pokrojonymi orzechami włoskimi lub rodzynkami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować