Naleśniki z pysznym jabłkowym nadzieniem.Możemy podawać na ciepło i na zimno.
Składniki:
mąka pszenna 1,5 szk
mleko 250 ml
woda 250 ml
jajka 2 szt
sól szczypta
jabłka 0,5 kg( po obraniu i oczyszczeniu)
cynamon,przyprawa do kawy i deserów ,cukier do smaku
miód 1 łyżka
Naleśniki z prażonymi jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto naleśnikowe;do garnka wlać mleko,wodę dodać jajka ,szczyptę soli oraz mąkę i całość zmiksować na jednolitą konsystencje.Ciasto odstawić na pół godzinki.Na rozgrzanej patelni smażyć naleśniki z dwóch stron.
Jabłka prażone;obrane z skórki i nasion połowę zetrzeć na tarce a drugą połowę pokroić w cieniutkie plasterki.Na patelni podsmażyć do miękkości.Dodać miód wymieszać.Następnie doprawić do smaku cynamonem,przyprawą i dosłodzić do smaku.
Ciepłe naleśniki posmarować ciepłymi jabłkami i zwijać w trójkąty.
Komentarze