Jesienny bigos z pomidorami i papryką

4.5 (160 ocen)

  • 60 min

Pięknie wygląda i dobrze smakuje.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 mała główka kapusty
    1 papryka czerwona
    1 papryka żółta
    1 duża marchew
    4 średnie pomidory
    1 duża cebula lub 2 średnie
    przyprawy: ziele angielskie- ok 6 kuleczek, 3 liście laurowe, kminek mielony - 1 łyżeczka, sól, pieprz,
    boczek, kiełbasa (opcjonalnie)
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Bigos

Jesienny bigos z pomidorami i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę szatkujemy, przekładamy do garnka i zalewamy wodą (tak żeby ją lekko przykryła). Gotujemy. Obieramy cebulę, marchew, papryki. Wszystko kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę - wrzucamy warzywa i podsmażamy wszystko co jakiś czas mieszając. Dodajemy do gotującej się kapusty. Obieramy pomidory i kroimy w grubą kostkę. Wrzucamy do kapusty. (Jeśli chcemy bigos z boczkiem lub kiełbasą pokrójcie je w kostkę, lekko podsmażcie na patelni i dodajcie właśnie teraz:) Całość doprawiamy przyprawami i pozostawiamy do duszenia się na jakąś godzinę.Gdy kapusta będzie miękka podbijamy lekko kapustę. Posypujemy świeżą natką pietruszki. Możemy to zrobić na 2 sposoby:)

    1 sposób: w garnuszku mieszamy tak żeby nie było grudek: 1 dużą łyżkę śmietany, 1,5 łyżki mąki i ok. 2 łyżki zimnej wody, ma powstać konsystencja ciasta na naleśniki, więc jeśli będzie zbyt gęste dodajcie jeszcze troszkę wody. Dodajemy do bigosu wlewając cienkim strumieniem i energicznie mieszając.
    2 sposób: na suchej patelni rumienimy na średnim ogniu ok 3-4 łyżki mąki - tak żeby lekko zżółkła. Przekładamy do bigosu i mieszamy.

Porady

Świeża kapustę możemy zastąpić kiszoną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować