Przepis na małą kwadratową blaszkę (22cm) lub keksówkę ok. 20-25 cm. Zamiast porzeczek możecie użyć innych sezonowych owoców, a przez cały rok jabłek lub brzoskwiń z puszki.
Dla 6 osób
Średni
Składniki:
- mąka pszenna razowa: 250 gramów
- oliwa z oliwek: 0.25 szklanki
- jajka: 2 sztuki
- brązowy cukier: 0.67 szklanki
- proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
- mleko: 60 mililitrów
- czerwone porzeczki: 200 gramów
- ekstrakt z wanilii: 1 łyżeczka
- cukier puder do posypania ciasta: 1 łyżka
Razowe ciasto z porzeczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Porzeczki przebrać, usunąć gałązki, umyć i osuszyć na sicie. Jajka ubić dodając na zmianę cukier i oliwę na gładką, jasno brązową masę. Dodać mleko, ekstrakt z wanilii i jeszcze raz zmiksować. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i połączyć z mokrymi składnikami za pomocą drewnianej łyżki (tak jak w przypadku muffinek). Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia (żeby się lepiej trzymał można posmarować masłem) i przelać ciasto. Na wierzchu ułożyć owoce. Piec w temp. 180 st. C przez około 45 minut (do tak zwanego suchego patyczka- wbić drewniany patyczek (do szaszłyków) lub wykałaczkę w ciasto i sprawdzić, czy patyczek nie jest mokry od ciasta). Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Komentarze