Razowe ciasto z porzeczkami

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Średni

Przepis na małą kwadratową blaszkę (22cm) lub keksówkę ok. 20-25 cm. Zamiast porzeczek możecie użyć innych sezonowych owoców, a przez cały rok jabłek lub brzoskwiń z puszki.

  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:


  • - mąka pszenna razowa: 250 gramów
    - oliwa z oliwek: 0.25 szklanki
    - jajka: 2 sztuki
    - brązowy cukier: 0.67 szklanki
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - mleko: 60 mililitrów
    - czerwone porzeczki: 200 gramów
    - ekstrakt z wanilii: 1 łyżeczka
    - cukier puder do posypania ciasta: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Razowe ciasto z porzeczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Porzeczki przebrać, usunąć gałązki, umyć i osuszyć na sicie. Jajka ubić dodając na zmianę cukier i oliwę na gładką, jasno brązową masę. Dodać mleko, ekstrakt z wanilii i jeszcze raz zmiksować. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i połączyć z mokrymi składnikami za pomocą drewnianej łyżki (tak jak w przypadku muffinek). Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia (żeby się lepiej trzymał można posmarować masłem) i przelać ciasto. Na wierzchu ułożyć owoce. Piec w temp. 180 st. C przez około 45 minut (do tak zwanego suchego patyczka- wbić drewniany patyczek (do szaszłyków) lub wykałaczkę w ciasto i sprawdzić, czy patyczek nie jest mokry od ciasta). Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czerwona porzeczka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Piknik Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować