Rafaello na krakersach

4.5 (142 ocen)

  • 60 min

Pyszne kokosowe ciasto... W dodatku bez pieczenia!:)

  • 60 min

Składniki:

  • * około 360g krakersów (2 opakowania)
    * 250g kokosu
    * 100g migdałów w płatkach
    * 1 litr mleka
    * 1 szklanka cukru + 2 łyżki cukru do posypki
    * 2 opakowania cukru waniliowego
    * 375g margaryny (1 ½ kostki)
    * 6 płaskich łyżek mąki pszennej
    * 6 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej
    * 2 łyżki masła
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Desery Rafaello

Rafaello na krakersach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotować budyń. W tym celu odlać trochę mleka (około 3/4 szklanki) i wymieszać go z mąkami, cukrem i 1 cukrem waniliowym. Resztę mleka zagotować. Wlać do gotującego się mleka i ugotować budyń, ciągle mieszając. Budyń ostudzić.
  • 2. Margarynę utrzeć mikserem. Dalej miksując dodawać porcjami zimny budyń. Wyłączyć mikser i dodać 150g kokosu i 100g migdałów.
  • 3. Na blachę wyłożyć warstwę krakersów. Na krakersach rozsmarować trochę masy. Postępować tak dalej, aż do wyczerpania składników. Mi wyszły 4 warstwy. Na górze ma być masa budyniowa.
  • 4. Masło roztopić na patelni. Dodać 2 łyżki cukru, 1 cukier waniliowy i 100g kokosu. Smażyć na małym ogniu, ciągle mieszając, aż do zarumienienia się kokosu. Ostudzić. Ostudzony kokos posypać na górę ciasta.
  • 5. Konsumować po kilku godzinach, a najlepiej po całej nocy spędzonej w lodówce, gdy krakersy zmiękną a wszystkie smaki doskonale się ze sobą połączą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos Krakersy Migdały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez pieczenia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować