Racuszki biszkoptowo- orkiszowe

0 (0 ocen)

Zazwyczaj wykonuje w kuchni racuszki z jabłkami. Tym razem postanowiłam pokombinować, a że miałam w posiadaniu koszyczek kiwi, padło na te pyszne owoce:)

Składniki:

  • Składniki na 4-5 porcji:
    • 3 duże jajka,
    • 1,5 łyżki cukru,
    • 1,5 łyżki orkiszowych otrębów,
    • 8 dag mąki,
    • szczypta proszku do pieczenia,
    • szczypta soli,
    • olej do smażenia,
    • około 6 -7 dojrzałych owoców kiwi,
    • cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Racuchy

Racuszki biszkoptowo- orkiszowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pokrojone owoce kiwi 1. Owoce kiwi obieramy i kropimy w pasterki około 0,5 cm.
  • ubijanie jajek 2. Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Do ubitych dodajemy cukier, a w dalszej kolejności stopniowo żółtka.
  • dodanie sypkich składników 3. Do puszystej masy jajecznej dodajemy proszek do pieczenia, mąkę oraz otręby. Całość miksujemy na małych obrotach do połączenia składników.
  • maczanie owoców 4. Na patelni rozgrzewamy olej. Plasterki kiwi zanurzamy w cieście i wykładamy na ciepły tłuszcz.
  • smażenie 5. Racuszki smażymy z dwóch storn do zrumienienia. Gotowe umieszczamy na papierowym ręczniku, by odsączyć nadmiar tłuszczu.

Porady

Racuszki przed podaniem oprószamy cukrem pudrem. Pysznie smakują podane w towarzystwie świeżych owoców!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kiwi Płatki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować