1.
Ciasto kruche: mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier puder, jajko, posiekaną margarynę, sodę i miód. Zagniatamy ciasto,
2.
Ciasto dzielimy na dwie części.
3.
Dajemy na dwie formy o wymiarach 23x38 cm wysmarowane tłuszczem i pieczemy około 20 minut w temp. 180 stopni.
4.
Ciasto biszkoptowe: białka ubijamy , stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka i na koniec obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Ciasto wykładamy do formy o wymiarach 23x38 cm wyłożoną papierem do pieczenia.Pieczemy około 20 minut w temp. 180 stopni.
5.
Krem: połowę mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, do reszty mleka dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną, mieszamy i wlewamy na kipiące mleko. Jak dobrze zakipi zdejmujemy z ognia dodajemy margarynę i mieszamy aż całkiem się rozpuści, na koniec dodajemy olejek pomarańczowy.
6.
Ciepłym kremem przekładamy placki: na spód ciasto kruche, potem połowa kremu, następnie ciasto biszkoptowe, druga połowa kremu i na wierzch drugie ciasto kruche.
Porady
Ciasto można polać polewą albo posypać cukrem pudrem.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze