Meksykanie zwykle jedzą je na śniadanie lub w południe jako przekąskę.
Składniki:
8 gotowych tortilli
cebula
50 dag mielonego mięsa wołowego
2 ząbki czosnku
papryka chili
puszka czerwonej fasoli
20 dag sera czedar
łyżeczka kminu rzymskiego
sól, pieprz
olej
1/2 łyżeczki chili
Quesadillas z wołowiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czosnek i cebulę obieramy i siekamy. Paprykę myjemy, usuwamy gniazdo nasienne, miąższ siekamy. Fasolę osączamy i płuczemy. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.
2.Cebulę, czosnek i paprykę smażymy ok. 3 minut na rozgrzanym oleju. Wkładamy mięso i smażymy ok. 10 minut. Doprawiamy solą, pieprzem,
chili i kminem. Dodajemy fasolę i podgrzewamy 3 minuty.
3.Połowę tortilli posypujemy połową sera. Nakładamy po 1/4 farszu i posypujemy resztą sera. Przykrywamy pozostałymi tortillami.
4.Tortille podgrzewamy z obu stron na suchej patelni, aż ser się rozpuści. Następnie kroimy na 4 trójkąty.
Komentarze