Pyszne drożdżówki z budyniem malinowym, jagodami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na początek przygotować kruszonkę:
Do stopionego i wystudzonego masła dodać, cukier,
cukier waniliowy i mąkę. Wszystko dokładnie ugnieść
i pozostawić w chłodnym miejscu lub lodówce.
2.Mąkę przesiewamy do miski (na początek niecałe 3 szklanki),
dodajemy suche drożdże, cukier, cukier waniliowy, szczypta soli,
jajko i żółtko. Następnie wlewamy letnie mleko
i wszystko mieszamy drewnianą łyżką.
Na koniec dodajemy roztopione i przestudzone masło
i całość wyrabiamy na jednolitą masę aż ciasto będzie
odchodziło od rąk i nie będzie się kleiło.
Stopniowo wyrabiając dodajemy pozostałą mąkę.
Wyrobione ciasto zostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu
do podwojenia objętości.
3.W tym czasie przygotowujemy budyń w 450ml mleka.Studzimy.
4.Po wyrośnięciu odpowietrzamy ciasto, dzielimy na 9 równych kawałków.
Wałkujemy w okrągłe bułeczki i na środku robimy wgłębienie na budyń.
5.Bułeczki wykładamy na dużą blaszkę z piekarnika,
wyłożoną papierem do pieczenia. Do każdego wgłębienia
dodajemy po kopiatej łyżce budyniu, następnie wciskamy
oczyszczone i umyte jagody (mogą być inne owoce). Na koniec
rozkruszamy przygotowaną kruszonkę i smarujemy roztrzepanym jajkiem.
6.Przygotowane drożdżówki pozostawiamy na około 30 minut do napuszenia.
W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
7.Wkładamy drożdżówki do piekarnika
i pieczemy około 20-25 minut na złoty kolor.
Komentarze