Wiosenna frittata

4.5 (150 ocen)

Frittata jest idealna na obiad. Najlepiej podać ją z ulubioną sałatką/surówką. Można jeść zarówno na ciepło jak i na zimno.

Składniki:

  • - 5 jajek;
    - 6 ziemniaków, najlepiej młodych;
    - garść liści szpinaku;
    - mała cukinia;
    - mały por;
    - zielona fasolka szparagowa;
    - ząbek czosnku;
    - szczypior;
    - ewentualnie brokuł;
    - sól;
    - pieprz;
    - około pół szklanki mleka;
    - ulubiona sałata;
    - pomidor;
    - czerwona cebula;
    - oliwa.
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Omlet Frittata Jajko

Wiosenna frittata - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie warzywa dokładnie umyć i oczyścić. Ziemniaki ugotować (najlepiej w mundurkach), tak aby były nieco twarde. Zostawić do ostygnięcia, obrać i pokroić w kostkę. Jeśli dodajemy brokuł to też najlepiej go chwilę podgotować, wcześniej dzieląc na różyczki. Por pokroić w piórka, czosnek w kosteczkę, a cukinię wraz ze skórką w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę i poddusić na niej czosnek z porem, a następnie wrzucić wszystkie wcześniej przygotowane warzywa. Doprawić do smaku solą i pieprzem, delikatnie całość wymieszać i dusić przez chwilę. Jajka wybić do miseczki, dokładnie połączyć z mlekiem i zalać warzywa. Przykryć pokrywką i smażyć do czasu, aż cała masa się zetnie. Należy smażyć na wolnym ogniu, aby nie przypalić spodu. Podawać posypaną szczypiorem. W międzyczasie przygotować sałatkę. Porwać liście sałaty, pokroić pomidora i cebulę. Doprawić solą, pieprzem, włożyć do miseczki i skropić oliwą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować