Pyszna i niezawodna rolada

0 (0 ocen)

  • 30 min

Szybka, sprawdzona i pyszna.

  • 30 min

Składniki:

  • ROLADA:
    5 jaj
    5 łyżek mąki
    5 łyżek cukru + łyżka cukru wanilinowego

    MASA:
    400 ml kremówki
    cukier puder według uznania
    usztywniacz do śmietany
    1 łyżka czekolady w proszku

    DODATKOWO:
    dżem porzeczkowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rolada Desery

Pyszna i niezawodna rolada - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ROLADA:
    Żóltka oddzielić od białek. Białko ubić na sztywno. Dodać 2 łyżki cukru i wymieszać mikserem.
  • 2. Żóltka ubić z 3 łyżkami cukru i cukrem wanilinowym do białości.
  • 3. Na ubite żółtka przesiać 5 łyżek mąki i dodać ubite białka. Wszystko delikatnie łyżka wymieszać. Wylać ciasto na wysmarowaną standardową blaszkę z piekarnika i piec w 200 stopniach 15 minut.
  • 4. Po wyjęciu z piekarnika roladę wyjąć na ściereczkę i zwinąć w rulonik. Odstawić by całkowicie wystygła,
  • 5. MASA :
    śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i usztywniaczem. Dodjemy czekoladę w proszku i jeszcze raz mieszamy dokładnie
  • 6. ROLADA:
    wystudzoną roladę rozwijamy, smarujemy dżemem porzeczkowym, później masą. Zwijamy i wkłądamy do lodówki by stężała.

Porady

Roladę zawsze zwijam od dłuższego boku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować