Pyszna i niezawodna rolada - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ROLADA:
Żóltka oddzielić od białek. Białko ubić na sztywno. Dodać 2 łyżki cukru i wymieszać mikserem.
2.Żóltka ubić z 3 łyżkami cukru i cukrem wanilinowym do białości.
3.Na ubite żółtka przesiać 5 łyżek mąki i dodać ubite białka. Wszystko delikatnie łyżka wymieszać. Wylać ciasto na wysmarowaną standardową blaszkę z piekarnika i piec w 200 stopniach 15 minut.
4.Po wyjęciu z piekarnika roladę wyjąć na ściereczkę i zwinąć w rulonik. Odstawić by całkowicie wystygła,
5.MASA :
śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i usztywniaczem. Dodjemy czekoladę w proszku i jeszcze raz mieszamy dokładnie
6.ROLADA:
wystudzoną roladę rozwijamy, smarujemy dżemem porzeczkowym, później masą. Zwijamy i wkłądamy do lodówki by stężała.
Komentarze