Pyszne na śniadanie i kolację, z dodatkiem domowego masła czosnkowego. Te bułeczki są bardzo puszyste i miękkie, świetnie sprawdzą się jako pieczywo na domowe zapiekanki, polecam!
Puszyste bułeczki czosnkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Mąkę przesiać, dodać sól-wymieszać. Drożdże wymieszać z cukrem, rozpuścić w 1/2 szkl dobrze ciepłego mleka, przykryć do wyrośnięcia. Wyrośnięte wlać do miski z mąką, dolać resztę mleka, olej, żółtko i wszystko starannie wyrobić - ciasto ma dość zbita konsystencję. Pozostawić na ok. 30 min przykryte do wyrośnięcia. Czosnek rozgnieść w prasce, wymieszać z masłem i wegetą. Biało roztrzepać, dodać zioła i pieprz-zamieszać. Blaszkę wyłożyć pergaminem, posmarować margaryną. Z wyrośniętego ciasta formować kulki, które na oprószonej mąką desce do krojenia delikatnie rozpłaszczać i smarować łyżeczką masełka czosnkowego, zlepiać w jednym punkcie i formować znów kulki, posmarować każdą białkiem z przyprawami. Układać na pergaminie zachowując większe odstępy (u mnie 7 bułek). Piekarnik nagrzać do ok 190 st. C i piec przez 20 min na kolor złoty:) SMACZNEGO!!!
Komentarze