Ciasto puszek budyniowo-śmietanowy

  • wyświetlono: 784 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Wspaniale puszyste i delikatne ciast idealne na każdą okazje.

  • 260min

Składniki

biszkopty:
100 g mąki pszennej
50 g maki ziemniaczanej
łyżka proszku do pieczenia
6 jajek
szklanka cukru
2 łyżki kakao
pół szklanki oleju

masa budyniowa:
1 litr mleka
2 budynie waniliowe lub śmietankowe
4 łyżki cukru
2 łyżki kakao
galaretka cytrynowa

masa śmietanowa:
około 400 g śmietany 12%
szklanka cukru pudru
4 łyżki żelatyny
aromat rumowy
100 g masła

poncz:
szklanka ciepłej i przegotowanej wody
aromat rumowy
2 cukry waniliowe

czekolada do dekoracji

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto puszek budyniowo-śmietanowy

  • 1. biszkopty:
    Białka ubić na sztywną piane, dodać 3/4 szkl. cukru i dalej ubijać. Żółtka utrzeć mikserem z resztą cukru na puszyste kogel-mogel, dodać do piany z białek, delikatnie wymieszać , dodać połowę wymieszanych razem sypkich składników(mąka pszenna, ziemniaczana, kakao i proszek do pieczenia), delikatnie wymieszać, wlać olej, wymieszać i wsypać resztę mąk. Ciasto wyłożyć na dwie wcześniej przygotowane blaszki i piec około 30-40 min w 180 C.
  • 2. masa budyniowa:
    Do baniaczka wlać prawie wszystko mleko, dodać cukier i postawić na ogień. Do dużego kubka wlać pozostałe mleko (pół kubka), dodać budynie, kakao i wymieszać. Do gotującego się mleka wlać rozmieszane budynie, wymieszać do zgęstnienia i zestawić z ognia. Następnie cały czas miksując gorący budyń mikserem, wsypać galaretkę i dalej miksować aż się dobrze rozpuści.
  • 3. W szklance wody rozpuścić cukry waniliowe i dodać aromat. W czystej formie wyłożyć jeden biszkopt, nasączyć go połową ponczu, wylać budyń, przyłożyć drugim plackiem i go nasączyć resztą ponczu. Ciasto odstawić do lodówki.
    Schłodzoną dobrze śmietanę zmiksować, dodać cukier puder i dalej miksując dodać rozpuszczoną w 1/3 szklanki wody i schłodzoną żelatynę. Odstawić do lodówki, aby zgęstniało ale nie zastygło. Następnie wlać rozpuszczone ale nie gorące masło i miksować na puszystą masę. Wylać na ciasto, posypać startą czekoladą i odstawić do lodówki na około 2-3 godziny.

Porady

Ciasto można tez udekorować np białą czekoladą i lekko popruszyć kakao.Natomiast budyń nie należy wylewać na biszkopty jeżeli jest zbyt gorący, należy chwile odczekać.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieCiastobiszkoptplacekPrzekładaniecna każda okazjęsłodycz

Komentarze

Podobne przepisy

Puszek majonezowo-grysikowy

Dodane przez: JustKuchcik

Ciasto Puszek majonezowo-grysikowy

Proste ciasto 'a la babka. Jest...

pyszne , kolorowe ciasto"puszek'

Dodane przez: wiola

Puszek

Pyszne, lekkie ciasto. Zachwyca...

Ciasto ciekawe budyniowo – serkowe

Dodane przez: juchab

Ciasto ciekawe budyniowo – serkowe

Pyszne ciasto! Masa budyniowo -...

Ciasto budyniowo-gruszkowe

Dodane przez: 2milutka

Ciasto budyniowo-gruszkowe

Leciutki i puszysty biszkopt dobrze...

Placek budyniowo-krówkowy z masą śmietanową

Dodane przez: beciiaaa

Placek budyniowo-kajmakową z masą śmietanową

Pyszne ciasto na każdą okazję....

udyniowa składanka

Dodane przez: klementynka

Ciasto budyniowa składanka

Lekkie ciasta, które mają dużo...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE