Ciasto puszek

  • wyświetlono: 335 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Puszysty, mięciutki biszkopt i delikatna, lekko piankowa masa. Spróbujcie koniecznie :)

IMG_20190613_095635
  • 12 porcje
  • 40min
  • Średni

Składniki

Składniki na biszkopt:
5 jajek
3/4 szklanki cukru
5 łyżek mąki pszennej tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa :
1 szklanka śmietanki 30 %
2 serki homogenizowane małe
3/4 szklanki wrzątku
1 galaretka (u mnie jagodowa)

Dodatkowo:
maliny i borówki, miałam mrożone

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto puszek

  • Ciasto puszek1. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Następnie dodać obie mąki i proszek
    do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Najlepiej łyżką.
    Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Boki wysmarować margaryną.
    Do tak przygotowanej tortownicy, przełożyć ciasto.
    Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni, około 25 minut.
    Po wyjęciu z piekarnika rzucić tortownicą o blat, lub podłogę. Ja rzucam o blat.
    Wcześniej układam na nim złożony ręcznik, żeby nie zniszczyć blatu.
  • Ciasto puszek2. Przestudzony biszkopt, przekroić na dwie części.
    Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody. Zostawić do przestudzenia.
    (Miałam galaretkę na 375 ml wody. Jeśli macie tradycyjną na 500 ml.wody,
    to polecam rozpuścić w szklance wody.)
    Śmietankę ubić na gęsty krem. Dodać serki i zmiksować.
    Na koniec, wlać przestudzoną tężejącą galaretkę, cały czas miksując.
    (Wlałam galaretkę, kiedy zaczęła się robić gęsta. Była jeszcze płynna.)
    Po dodaniu całej galaretki jeszcze chwilę miksować.
    Większą część masy, wyłożyć na jeden blat biszkoptu. (Małą część zostawić na wierzch,
    wystarczy dwie, trzy łyżki, tak żeby rozsmarować jak polewę). Na krem wyłożyć owoce.
    Przykryć drugim blatem. Na wierzch wyłożyć pozostałą masę. Wyrównać powierzchnię.
    Tak przygotowane ciasto schłodzić w lodówce, kilka godzin. Najlepiej całą noc.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Ciastobiszkopt

Komentarze

Podobne przepisy

DYNIOWY PUSZEK

Dodane przez: Kuchnia MagdaLeny

DYNIOWY PUSZEK

delikatne jak puszek i rozpływa...

jk

Dodane przez: Jola1977-1977

Kolorowy puszek

Ciasto powstało z potrzeby dużej...

Puszek wiśniowy

Dodane przez: Elisa

Puszek wiśniowy

Ciasto składające się z przepysznego...

TRUSKAWKOWY PUSZEK – CIASTO PRZEKŁADANE Z PIANKĄ TRUSKAWKOWO-CYTRYNOWĄ

Dodane przez: Ostra Na Słodko

TRUSKAWKOWY PUSZEK – CIASTO PRZEKŁADANE Z...

Delikatny biszkopt z dodatkiem...

Jeszcze lekko ciepłe ciacho.

Dodane przez: Ewelina2407

Kruche ciasto z budyniem i brzoskwiniami...

Wszyscy się nim zajadają, proste...

cytrynowy puszek

Dodane przez: majka190382

CYTRYNOWY PUSZEK

Delikatna cytrynowa pianka, a z...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE