Ciasto puszek

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Puszysty, mięciutki biszkopt i delikatna, lekko piankowa masa. Spróbujcie koniecznie :)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na biszkopt:
    5 jajek
    3/4 szklanki cukru
    5 łyżek mąki pszennej tortowej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa :
    1 szklanka śmietanki 30 %
    2 serki homogenizowane małe
    3/4 szklanki wrzątku
    1 galaretka (u mnie jagodowa)

    Dodatkowo:
    maliny i borówki, miałam mrożone
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Biszkopty

Ciasto puszek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto puszek 1. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Następnie dodać obie mąki i proszek
    do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Najlepiej łyżką.
    Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Boki wysmarować margaryną.
    Do tak przygotowanej tortownicy, przełożyć ciasto.
    Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni, około 25 minut.
    Po wyjęciu z piekarnika rzucić tortownicą o blat, lub podłogę. Ja rzucam o blat.
    Wcześniej układam na nim złożony ręcznik, żeby nie zniszczyć blatu.
  • Ciasto puszek 2. Przestudzony biszkopt, przekroić na dwie części.
    Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody. Zostawić do przestudzenia.
    (Miałam galaretkę na 375 ml wody. Jeśli macie tradycyjną na 500 ml.wody,
    to polecam rozpuścić w szklance wody.)
    Śmietankę ubić na gęsty krem. Dodać serki i zmiksować.
    Na koniec, wlać przestudzoną tężejącą galaretkę, cały czas miksując.
    (Wlałam galaretkę, kiedy zaczęła się robić gęsta. Była jeszcze płynna.)
    Po dodaniu całej galaretki jeszcze chwilę miksować.
    Większą część masy, wyłożyć na jeden blat biszkoptu. (Małą część zostawić na wierzch,
    wystarczy dwie, trzy łyżki, tak żeby rozsmarować jak polewę). Na krem wyłożyć owoce.
    Przykryć drugim blatem. Na wierzch wyłożyć pozostałą masę. Wyrównać powierzchnię.
    Tak przygotowane ciasto schłodzić w lodówce, kilka godzin. Najlepiej całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować