Propozycja na delikatne pulpeciki drobiowe skąpane w smakowitym sosie pomidorowym. Pulpeciki idealnie komponują się z ryżem lub kaszą bulgur, są pożywne i bardzo sycące :)
60 min
Składniki:
PULPECIKI:
- 500 g piersi z kurczaka
- 1 cebula biała
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 1 jajko
- 4 łyżki bułki tartej
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- sól i pieprz
- mąka (do panierki)
- olej rzepakowy (do smażenia)
SOS:
- 250 ml bulionu drobiowego
- 450 ml przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki śmietany kremówki
- słodki sos sojowy
Pulpeciki drobiowe w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulkę kroimy w kostkę, szklimy i studzimy. Pierś z kurczaka mielimy w maszynce do mięsa wraz z ostudzoną cebulką, a następnie dodajemy do nich łyżeczkę koncentratu pomidorowego, bułkę tartą, posiekany koperek i jako oraz doprawiamy całość solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy.
2.Z powstałej masy formujemy małe pulpeciki, które obtaczamy w mące.
3.Pulpeciki obsmażamy z obu stron na rozgrzanym oleju rzepakowym.
4.W tym samym czasie w garnku zagotowujemy bulion drobiowy z listkiem laurowym, dodajemy 1 łyżeczkę koncentratu, przecier pomidorowy oraz bazylię i zagotowujemy. Całość doprawiamy sosem sojowym, czosnkiem granulowanym, solą, cukrem brzozowym oraz pieprzem (czarnym i cayenne). Do sosu wkładamy podsmażone pulpeciki i dusimy je około 15 minut.
5.Po tym czasie całość zabielamy śmietaną wymieszaną z łyżeczką mąki i ponownie zagotowujemy. Gotowe pulpeciki podajemy z ryżem lub kaszą bulgur oraz świeżą zieleniną (pietruszką lub bazylią).
Komentarze