Pstrąg nadziewany świeżymi prawdziwkami

0 (0 ocen)

Po raz pierwszy łączyłam rybę z grzybami, było warto, ma niepowtarzalny smak

Składniki:

  • 3 świeże pstrągi
    3 świeże prawdziwki
    1 średniej wielkości cebula
    natka pietruszki
    masło
    przyprawy: sól, pieprz , sok z cytryny

    dodatkowo: folia aluminiowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Pstrąg nadziewany świeżymi prawdziwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ze swojej ryby wyciągnęłam ości, pozostawiając tylko płetwy.
    Po wyczyszczeniu ryby dół jej nacinam do końca od płetwy odbytowej do płetwy ogonowej
    palcem delikatnie oddzielam mięso od kręgosłupa, kończąc przy płetwie ogonowej, przecinam kręgosłup. Następnie delikatnie palcem oddzielam mięso ryby w lewym kierunku odcinając kręgosłup przy głowie.Tak osiągam jeden płat nie uszkadzając całości. Druga cześć ryby - od całości oddzielam palcem kręgosłup. Boczne, duże ości, które zaczynają się przy głowie wyciągam podważając nożem.Góra ryby pozostaje w całości a skóra nie jest ponacinana, dlatego też można nadać jej ładny kształt. Skrzela, też je wyciągam. Każdą rybę posypuję solą, pieprzem, skrapiam sokiem z cytryny. Pozostawiam w lodówce na około 2 godziny.
    Prawdziwki czyszczę, myję, kroję w plastry. Smażę na maśle z cebulką pokrojoną w kosteczkę na wolnym ogniu, doprawiam solą i pieprzem, studzę.
    Do środka każdego pstrąga wkładam część grzybów. Wierzch ryby posypuję pozostałymi prawdziwkami, kładę natkę pietruszki i pokrojone w kosteczkę kawałki masełka. zapiekam zamknięte w folii w temp 180 stopni przez 20 minut, a potem jeszcze 5 minut na otwartej folii.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować