Bardzo dobry serniczek na kruszonce i pod kruszonką. Robi się go w mig. Smakuje wybornie.
Składniki:
Składniki na kruche ciasto:
170 g mąki pszennej
30 g skrobi ziemniaczanej
poł łyżeczki proszku do pieczenia
130 g margaryny, w temperaturze pokojowej
80 g drobnego cukru
Składniki na masę serową:
500 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego trzykrotnie
250 g serka waniliowego (polecam Mlekpol)
3 duże jajka
3 łyżki mąki pszennej
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
450 g wiśni (bez pestek)
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
Sernik z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto kruche:
Wszystkie składniki na kruchy spód wyrobić, do momentu kiedy ciasto zacznie formować kruszonkę. Przełożyć do naczynia. Przykryć folią, schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut.
Po wyjęciu ciasta z lodówki połowę kruszonki (drugą połowę odłożyć na wierzch sernika) wysypać do blaszki o średnicy 25 cm, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia.
2.Masa serowa:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misie miksera umieścić wszystkie składniki oprócz 2 ostatnich. Zmiksować do połączenia lub wymieszać rózgą kuchenną; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej (napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie).
Owoce oprószyć skrobią ziemniaczaną i delikatnie wymieszać.
Na kruchy spód wyłożyć masę serową. Na wierzch poukładać owoce lata, następnie posypać pozostałą w lodówce kruszonką.
Piec w temperaturze 175ºC przez około 50 minut lub dłużej, do wypieczenia sernika i zarumienienia wierzchu. Przestudzić w stygnącym piekarniku.
Komentarze