Ciasteczka krucho-drożdżowe z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy do miski (niewielką ilość pozostawiamy do podsypywania). W mące robimy zagłębienie, do którego wlewamy ciepłe mleko wymieszane z drożdżami utartymi z cukrem. Dodajemy szczyptę soli, 1 jajko, żółtko (białko odstawiamy na bok) i mieszamy. Dolewamy rozpuszczone masło. Wszystkie składniki dokładnie zagniatamy. Wyrobione ciasto przekładamy do mniejszej miseczki, oprószamy mąką i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 30-40 minut.
2.Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Miód podgrzewamy na patelni do uzyskania karmelowego koloru, dodajemy masło oraz jabłka. Cały czas mieszając, smażymy przez kilka minut. Doprawiamy do smaku cynamonem, mieszamy. Przekładamy do miseczki i studzimy.
3.Blat posypujemy odrobiną mąki i wykładamy wyrośnięte ciasto. Rozwałkowujemy ciasto, nadając mu kształt koła o grubości około 3 mm, z którego wycinamy różne kształty. Na każdy kawałek ciasta nakładamy karmelizowane jabłka. Zwijamy i zlepiamy, formułując różne kształty. Dociskamy rogi, aby zapobiec wydostawaniu się farszu. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pamiętając, aby zachować odpowiedni odstęp. Każde ciasteczko smarujemy białkiem i obtaczamy w cukrze. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C, a ciastka odstawiamy do wyrośnięcia. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy około 20-25 minut aż do uzyskania złotego koloru. Odstawiamy do wystudzenia.
Komentarze