Prażuchy

4.5 (196 ocen)

  • 40 min

Prażucha to danie charakterystyczne dla kuchni wiejskiej, potrawa staropolska. Nazw na tą potrawę jest wiele, w zależności od regionu. W moim domu od zawsze była to porka, znana również pod nazwą lemieszka, prażoki, prażucha, lub fusier.

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki :

    ziemniaki 1 kg
    mąka pszenna 5 łyżek
    mąka ziemniaczana 2-3 łyżki
    sól 1 i 1/2 łyżeczki
    cebula 2
    słonina lub boczek parzony 250 g
    oliwa do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Prażuchy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:

    Ziemniaki obieram, myję i kroję na mniejsze kawałki. Gotuję w osolonej wodzie, na 10 minut przed końcem gotowania odlewam część wody w ilości jednej szklanki. Ziemniaki z pozostałą ilością wody, zasypuję mąką i gotuję pod przykryciem do miękkości. Następnie ziemniaki ubijam na gęstą, kleistą masę za pomocą pałki tak aby rozbić wszystkie grudki mąki. Ten etap powtarzam do trzech razy. W razie potrzeby podlewam odlaną wcześniej mąką, zależy od gatunku ziemniaka. Porkę nakładam łyżką każdorazowo zanurzoną w tłuszczu, polewam oliwą z cebulą i skwarkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować