Powidła śliwkowe dla leniuszków

4.5 (154 ocen)

Powideł dla leniuszków podczas gotowanie zupełnie się nie miesza ! Naprawdę garnek się nie przypala ::)

Składniki:

  • -2,5 kg śliwek
    -1/2 kg cukru
    - 1 lub 2 łyżki octu ( dla koloru i konsystencji )
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Powidła

Powidła śliwkowe dla leniuszków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki wypestkować - takie podzielone na połówki wyłożyć do garnka , zasypać cukrem i 1 łyżką octu - wymieszać wszystko i pozostawić na 12 godzin - ja przykrywam garnek zwykle ściereczką żeby muszki nie wpadały.
    Po 12 godzinach ( jak sok puści ) dać na ogień i gotować 3 godziny bez przykrycia aby odparowały - bez absolutnie najmniejszego mieszania. Po 3 godzinach zaczynamy mieszać przez około 20 min do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Gorące powidła przekładamy do przygotowanych wcześniej słoiczków i pasteryzujemy kilka minut. Ja pasteryzuję w piekarniku "na sucho" :)

Porady

nie można podczas gotowania zamieszać śliwek bo wtedy się przypalą ...Garnek może być najzwyklejszy - nie musi posiadać grubego dna. Ilość składników podana jest orientacyjnie - można dodać więcej lub mniej cukru - w zależności od upodobań ..

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować