Potrójnie czekoladowy sernik z nutą kawową.

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Ten czekoladowy sernik to ciasto dla czekoladowych łasuchów, zaspokoi podniebienie każdego. Idealnie nada się jako świąteczne ciasto.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Spód:
    290 g czekoladowych ciasteczek
    25 g cukru
    5 g kakao
    90 g masła

    Masa:
    200 g czekolady gorzkiej
    2 łyżeczki kawy
    680 g sera twarogowego, sernikowego
    160 g cukru
    25 g kakao
    3 duże jajka
    cukier wanilinowy
    3 łyżki likieru kawowego ( z braku likieru, dodałam syrop kokosowy)

    Polewa:
    100 g czekolady
    100 g śmietanki kremowej 30%

    Dekoracja:
    orzechy włoskie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Potrójnie czekoladowy sernik z nutą kawową. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce umieszczamy wszystkie składniki potrzebne do wykonania spodu, oprócz masła, które rozpuszczamy w rondelku. Ciasteczka kruszymy malakserem, aż zrobią się całkiem sypkie, mieszamy z resztą składników i dodajemy rozpuszczone masło. Mieszamy wszystko i wykładamy na spodzie oraz bokach tortownicy średnicy 20-21 cm. Spód należy podpiec przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni. Następnie pozostawiamy do ostudzenia.
  • 2. W rondelku rozpuszczamy czekoladę i kawę, odstawiamy do ostygnięcia. W dużej misce umieszczamy ser, cukier i kakao, miksujemy wszystko do połączenia składników. Następnie dodajemy pojedynczo jajka, miksując po każdym jakąś dłuższą chwilę i wtedy dodajemy następne jajko. Dodajemy cukier wanilinowy, syrop (likier) i miksujemy raz jeszcze. Gdy czekolada już przestygnie, wlewamy ją do miski z serem i mieszamy delikatnie. I przelewamy masę na upieczony spód.
  • 3. Sernik jest pieczony w kąpieli wodnej, dlatego tortownicę, w której będziemy piec sernik owijamy dokładnie folią aluminiową. Potrzebna nam będzie także większa tortownica, do której włożymy blachę z sernikiem i wlejemy gorącą wodę do połowy wysokości tortownicy.
    Pieczemy przez godzinę w 175 stopniach, po tym czasie sprawdzamy czy patyczek wkłuty w środek sernika jest suchy.
    Pozwalamy sernikowi przestygnąć i następnie wykonujemy polewę. Podgrzewamy śmietankę i w niej rozpuszczamy czekoladę. Wylewamy polewę na sernik. Na polewie układamy orzechy.
    Gdy sernik całkowicie przestygnie chłodzimy go minimum 6 godzin w lodówce, najlepiej przez noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować