Sernik potrójnie czekoladowy

4.5 (146 ocen)

Opublikowany w Magazynie

trochę pracochłonny ale pyszny sernik na zimno

Składniki:

  • Spód:
    3 paczki herbatników
    ½ łyżeczki cynamonu
    60 g masła, roztopionego

    Masa serowa:
    ¼ szklanki wody
    3 łyżeczki żelatyny
    500 g śmietankowego sera
    ½ szkl mleka
    ½ szkl cukru
    1 biała czekolada
    1 mleczna czekolada
    1 ciemna czekolada
    1 szkl śmietany 30-36%
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik potrójnie czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. spód:
    Tortownicę (22 cm) wysmarować masłem. Herbatniki rozdrobnić, dodać cynamon i masło, dokładnie wymieszać. Masą herbatnikową wyłożyć dno i mocno docisnąć. Wstawić na około 20 minut do lodówki.
  • 2. Śmietanę ubić.
  • 3. Żelatynę wymieszać w wodzie aż się rozpuści, zostawić do ostudzenia
  • 4. Mikserem utrzeć ser z cukrem dodać mleko, dokładnie wymieszać.
    Masę serową podzielić na trzy części.
  • 5. Rozpuścić na parze białą czekoladę dodać do sera, dodać również 1/3 żelatyny i bitej śmietany. Dokładnie wymieszać. Wylać na spód herbatnikowy, schować do lodówki.
  • 6. Czynności te powtarzamy kolejno z mleczną i ciemną czekoladą.
  • 7. wierzch polałam roztopioną czekoladą i ulożyłam malutkie bezy.
  • 8. Sernik wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_07-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować