Keftedes, czyli trochę inne pulpety niż te, które przyrządzamy zwykle w domu. Dzięki dodatkom, którymi są cynamon, ser feta oraz oliwki, nabierają charakterystycznego, egzotycznego smaku. Można się w nich zakochać!
45 min
Składniki:
500 g mięsa mielonego wieprzowo- wołowego
puszka pomidorów krojonych
2 cebule
pęczek natki pietruszki
50 g sera feta
50 g zielonych oliwek (moje były z chili)
jajko (żółtko)
1/4 szklanki mleka
2 łyżki oliwy z oliwek
4 kromki chleba tostowego
1/2 łyżeczki cynamonu w proszku
sól i pieprz
Keftedes, pulpety greckie. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebule oraz natkę pietruszki siekamy jak najdrobniej uda nam się to zrobić, mieszamy razem i połowę tej mieszanki podsmażamy na 2 łyżkach oliwy z oliwek. Dodajemy pomidory z puszki, mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem. Dusimy przez chwilę, mieszając od czasu do czasu, by się nie przypaliło. Dodajemy pół szklanki wody, gotujemy, aż powstały sos zgęstnieje i odstawiamy.
2. Zabieramy się za pulpety. Do miski wrzucamy cebulę i pietruszkę (wcześniej posiekaną), do tego dodajemy pokrojone w talarki oliwki, pokruszoną w dłoniach fetę. Z kromek chleba usuwamy skórki, rozdrabniamy go i wrzucamy do miski, dolewamy mleko. Następnie dodajemy mięso mielone, żółtko, pół łyżeczki cynamonu i możemy wszystko dokładnie wymieszać. Prawdopodobnie konieczne będzie doprawienia mięsa solą i pieprzem. Gdy mięso ma już jednolitą konsystencję formujemy z niego małe pulpeciki, które następnie smażymy na oliwie z obu stron i wrzucamy do sosu. W sosie dusimy pulpety jeszcze 5-10 minut.
Podajemy z białym pieczywem, albo bez, posypane natką pietruszki albo pokrojonymi oliwkami.
Komentarze