Porzeczkowa pychotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczemy ciemny biszkopt na 8 jajach i studzimy.
MASA CZEKOLADOWA: Ubijamy śmietanę, rozpuszczamy czekolady w kąpieli wodnej i studzimy. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki wody i studzimy. Do ubitej śmietany dodajemy rozpuszczoną czekoladę cały czas mieszając mikserem na wolnych obrotach i dodajemy żelatynę. Powstałą masę wylewamy na biszkopt i studzimy.
MASA PORZECZKOWA: Galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach wody i studzimy. Wiśnie odciskamy od soku i kroimy na mniejsze kawałki. Do chłodnej galaretki dodajemy dżemy i wiśnie i mieszamy. Gdy zacznie tężnieć wylewamy na masę czekoladową.
MASA ŚMIETANOWA: Galaretkę rozpuszczamy w 0,75 szklanki wody i studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno, gdy galaretka zacznie tężnieć dodajemy do śmietany i wylewamy na masę porzeczkową. Wstawiamy na 15 minut do lodówki.
2 galaretki rozpuszczamy wg przepisu na opakowaniu i studzimy. Gdy zacznie tężnieć wylewamy na masę śmietanową.
SMACZNEGO!!!
Komentarze