Porzeczkowa pychotka

4.5 (172 ocen)

  • 60 min

Ciasto to jest wyśmienitą kompozycją smaków

  • 60 min

Składniki:

  • MASA CZEKOLADOWA:
    -0,5 litra śmietany 30%
    -2 czekolady(gorzka i mleczna)
    -2 łyżeczki żelatyny
    MASA PORZECZKOWA:
    -2 dżemy porzeczkowe
    -2 galaretki porzeczkowe
    -mały słoiczek wiśni wydrylowanych
    MASA ŚMIETANOWA:
    -0,5 litra śmietany 30%
    -1 galaretka porzeczkowa
    -0,75 szklanki wody

    DODATKOWO:
    -2 galaretki czarna porzeczka albo wiśniowe
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Desery

Porzeczkowa pychotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczemy ciemny biszkopt na 8 jajach i studzimy.
    MASA CZEKOLADOWA: Ubijamy śmietanę, rozpuszczamy czekolady w kąpieli wodnej i studzimy. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki wody i studzimy. Do ubitej śmietany dodajemy rozpuszczoną czekoladę cały czas mieszając mikserem na wolnych obrotach i dodajemy żelatynę. Powstałą masę wylewamy na biszkopt i studzimy.
    MASA PORZECZKOWA: Galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach wody i studzimy. Wiśnie odciskamy od soku i kroimy na mniejsze kawałki. Do chłodnej galaretki dodajemy dżemy i wiśnie i mieszamy. Gdy zacznie tężnieć wylewamy na masę czekoladową.
    MASA ŚMIETANOWA: Galaretkę rozpuszczamy w 0,75 szklanki wody i studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno, gdy galaretka zacznie tężnieć dodajemy do śmietany i wylewamy na masę porzeczkową. Wstawiamy na 15 minut do lodówki.
    2 galaretki rozpuszczamy wg przepisu na opakowaniu i studzimy. Gdy zacznie tężnieć wylewamy na masę śmietanową.
    SMACZNEGO!!!

Porady

Można użyć galaretek wiśniowych.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować