lemoniada PORZECZKOWA

4.5 (140 ocen)

  • 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

pyszna, lekko kwaśna – idealna w upalne dni

  • 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • przepis na 2 litry lemoniady

    1litr wody + 1litr do dolania
    300g czerwonych porzeczek
    1/2 cytryny
    kilka kostek lodu
    3 gałązki mięty
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Napoje Lemoniada

Lemoniada porzeczkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Porzeczki dokładnie myjemy, wrzucamy do garnka, zalewamy 1 litrem wody i gotujemy przez ok. 15 minut – od momentu wrzenia. Studzimy. Gdy zawartość garnka będzie zimna, zlewamy ją do dzbanka, dolewamy 1 litr wody i dodajemy cytrynę pokrojoną w plasterki, miętę i kostki lodu. Lemoniada gotowa!

Porady

Jeśli chcemy, by nasza lemoniada była słodsza, możemy dodać 1-2 łyżki miodu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Czerwona porzeczka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować