Porzeczkowa krajanka

4.5 (159 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 40 min

Ciasto które rozpływa się w ustach :) Cienkie blaty ciasta przekładane masą z czerwonej porzeczki i lekką masą budyniową

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • ciasto:
    300 g mąki
    100 g miękkiego masła
    100 g cukru
    1 białko
    100 g kwaśnej śmietany
    1 zaokrąglona łyżeczka sody

    masa owocowa:
    1 i 1/2 szklanki czerwonej porzeczki (mogą być mrożone)
    1/2 szklanki wody
    3 zaokrąglone łyżki cukru
    pogotować, razem ma być 1 szklanka przecieru
    2 płaskie łyżeczki żelatyny
    2 łyżki wody
    1 kisiel poziomkowy (do kubka) na 175 ml wody

    krem budyniowy:
    6 żółtek
    500 ml mleka
    100 g cukru
    1 budyń śmietankowy z cukrem
    200 ml słodkiej śmietanki 12%
    ew. 100 ml likieru waniliowego
    1 opakowanie żelatyny fix
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Porzeczkowa krajanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto:
    Do miski wyłożyć miękkie masło, wsypać cukier, zmiksować. Dodać białko, śmietanę, mąkę i sodę, jeszcze raz zmiksować. Ciasto podzielić na 4 równe części. Każdą część z osobna wyłożyć do formy o wymiarach 32x21 cm, równomiernie (bardzo cienko) rozprowadzić i wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C, piec ok. 6-7 minut. Ostudzić.
  • 2. masa owocowa:
    Żelatynę wsypać do metalowego garnuszka, zalać zimną wodą, odstawić na kilka minut do napęcznienia. Wstawić na palnik, lekko podgrzać do jej rozpuszczenia.
    Czerwone porzeczki wsypać do rondelka, wlać wodę, wsypać cukier, gotować ok. 3-4 minut. Powstałego przecieru powinno wyjść ok. 300 ml, jeśli jest mniej, dolać wody do uzyskania pożądanej objętości. Do gorących, rozgotowanych owoców wsypać kisiel "do kubka", dobrze wymieszać. Zaraz potem wlać żelatynę, krótko wymieszać.
    Połowę gorącej masy owocowej wyłożyć na jeden blat ciasta, cienko rozprowadzić, zaraz przykryć drugim blatem ciasta, lekko docisnąć. Tak samo postąpić z pozostałymi dwoma blatami ciasta. Odstawić do zastygnięcia.
  • 3. krem budyniowy:
    Ok 400 ml mleka wlać do rondelka, wsypać cukier, zagotować. Żółtka zmiksować z pozostałym mlekiem i budyniem, wlać do gorącego mleka, razem zagotować. Powstały budyń odstawić do ostudzenia.
    Do zimnego budyniu wlać śmietankę i likier waniliowy, krótko zmiksować.
    Żelatynę fix przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Żelatynę wlać do mieszanki budyniu ze śmietanką, krótko zmiksować.
    Połowę (lub trochę więcej) powstałego kremu wyłożyć na blat ciasta, wyrównać, przyłożyć drugim blatem ciasta, lekko docisnąć. Na wierzch wyłożyć pozostałą część kremu, wyrównać. Ozdobić czerwonymi porzeczkami lub innymi świeżymi owocami.

Porady

Zamiast czerwonej porzeczki, można użyć innych czerwonych owoców - truskawek lub malin (należy je tylko rozdrobnić).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Porzeczki Czerwona porzeczka
18-24 KWIETNIA
szaleństwo zakupów
20% rabatu na wszystko
20% rabatu na wszystko
Rabat 20% na wszystkie produkt... więcej»
Kod rabatowy:ZAKUPY
Zobacz
+
20% rabatu na wszystko
Online
Stacjonarnie

Rabat 20% na wszystkie produkty Sisley i Hair Rituel by Sisley w butiku internetowym sisley-paris.pl i stacjonarnie w Maison Sisley w Warszawie. Promocja nie dotyczy nowości, zestawów i produktów z zakładki "Ostatnia Szansa". Szczegóły dostępne u Partnera.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:ZAKUPY
Zobacz
-30% od AVA
-30% od AVA
AVA- to co najlepsze w naturze... więcej»
Kod rabatowy:AVA30
Zobacz
+
-30% od AVA
Online

AVA- to co najlepsze w naturze połączone z możliwościami współczesnej biotechnologii,  pielęgnacja wszech czasów. Rabat 30% na cały asortyment na ava-kosmetyki.pl. Przy zakupach za min. 150 zł przesyłka gratis. Oferta nie łączy się z innymi promocjami.  

Najniższa cena pianki ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 31,90 zł. 

Cena produktu po zastosowaniu rabatu - 22,33 zł.  

Najniższa cena dezodorantu ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 32,90 zł.  

Cena produktu po zastosowaniu rabatu - 23,03 zł.

Najniższa cena kremu ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 44,90 zł.  

Cena produktu po zastosowaniu rabatu – 32,43 zł.


Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:AVA30
Zobacz
-30% na wszystko
-30% na wszystko
Rabat -30% na cały asortyment,... więcej»
Kod rabatowy:SZALENSTWO30
Zobacz
+
-30% na wszystko
Online

Rabat -30% na cały asortyment, również produkty przecenione. Kupuj na www.gap.pl. Szczegóły na stronie.  

Najniższa cena produktu ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 239 zł.  

Cena produktu po zastosowaniu rabatu – 167,30 zł

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALENSTWO30
Zobacz
-20% przy zakupach za min. 250 zł
-20% przy zakupach za min. 250 zł
Rabat 20% dla wszystkich klien... więcej»
Kod rabatowy:SZALENSTWO20
Zobacz
+
-20% przy zakupach za min. 250 zł
Online
Stacjonarnie

Rabat 20% dla wszystkich klientów przy zakupach za min. 250zł. Oferta obowiązuje w sklepach stacjonarnych oraz na www.intimissimi.com, nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły w sklepach i na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALENSTWO20
Zobacz
-40% na wszystkie produkty
-40% na wszystkie produkty
Rabat 40% na wszystkie nieprze... więcej»
Kod rabatowy:wiosna40
Zobacz
+
-40% na wszystkie produkty
Online

Rabat 40% na wszystkie nieprzecenione produkty dostępny na christianlaurent.eu. Wpisz w polu kod rabatowy tuż przed finalizacją zamówienia. Szczegóły na stronie. 

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:wiosna40
Zobacz
-30% na wybraną kolekcję
-30% na wybraną kolekcję
Rabat -30% na wybrany asortyme... więcej»
Kod rabatowy:SZALENSTWO24
Zobacz
+
-30% na wybraną kolekcję
Online

Rabat -30% na wybrany asortyment, przy zakupie min. 2 produktów. Promocja nie obejmuje produktów z kategorii Continuativo i Outlet oraz kart podarunkowych. Promocja i szczegóły dostępne na www.obagstore.pl.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALENSTWO24
Zobacz
REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować