Porzeczkowa krajanka

  • wyświetlono: 1333 |
  • dodany do książki kucharskiej: 20 |
  • polecenia: 0

Ciasto które rozpływa się w ustach :) Cienkie blaty ciasta przekładane masą z czerwonej porzeczki i lekką masą budyniową

Bez nazwy-2
  • 100min

Składniki

ciasto:
300 g mąki
100 g miękkiego masła
100 g cukru
1 białko
100 g kwaśnej śmietany
1 zaokrąglona łyżeczka sody

masa owocowa:
1 i 1/2 szklanki czerwonej porzeczki (mogą być mrożone)
1/2 szklanki wody
3 zaokrąglone łyżki cukru
pogotować, razem ma być 1 szklanka przecieru
2 płaskie łyżeczki żelatyny
2 łyżki wody
1 kisiel poziomkowy (do kubka) na 175 ml wody

krem budyniowy:
6 żółtek
500 ml mleka
100 g cukru
1 budyń śmietankowy z cukrem
200 ml słodkiej śmietanki 12%
ew. 100 ml likieru waniliowego
1 opakowanie żelatyny fix

Sposób przygotowania przepisu:

Porzeczkowa krajanka

  • 1. ciasto:
    Do miski wyłożyć miękkie masło, wsypać cukier, zmiksować. Dodać białko, śmietanę, mąkę i sodę, jeszcze raz zmiksować. Ciasto podzielić na 4 równe części. Każdą część z osobna wyłożyć do formy o wymiarach 32x21 cm, równomiernie (bardzo cienko) rozprowadzić i wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C, piec ok. 6-7 minut. Ostudzić.
  • 2. masa owocowa:
    Żelatynę wsypać do metalowego garnuszka, zalać zimną wodą, odstawić na kilka minut do napęcznienia. Wstawić na palnik, lekko podgrzać do jej rozpuszczenia.
    Czerwone porzeczki wsypać do rondelka, wlać wodę, wsypać cukier, gotować ok. 3-4 minut. Powstałego przecieru powinno wyjść ok. 300 ml, jeśli jest mniej, dolać wody do uzyskania pożądanej objętości. Do gorących, rozgotowanych owoców wsypać kisiel "do kubka", dobrze wymieszać. Zaraz potem wlać żelatynę, krótko wymieszać.
    Połowę gorącej masy owocowej wyłożyć na jeden blat ciasta, cienko rozprowadzić, zaraz przykryć drugim blatem ciasta, lekko docisnąć. Tak samo postąpić z pozostałymi dwoma blatami ciasta. Odstawić do zastygnięcia.
  • 3. krem budyniowy:
    Ok 400 ml mleka wlać do rondelka, wsypać cukier, zagotować. Żółtka zmiksować z pozostałym mlekiem i budyniem, wlać do gorącego mleka, razem zagotować. Powstały budyń odstawić do ostudzenia.
    Do zimnego budyniu wlać śmietankę i likier waniliowy, krótko zmiksować.
    Żelatynę fix przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Żelatynę wlać do mieszanki budyniu ze śmietanką, krótko zmiksować.
    Połowę (lub trochę więcej) powstałego kremu wyłożyć na blat ciasta, wyrównać, przyłożyć drugim blatem ciasta, lekko docisnąć. Na wierzch wyłożyć pozostałą część kremu, wyrównać. Ozdobić czerwonymi porzeczkami lub innymi świeżymi owocami.

Porady

Zamiast czerwonej porzeczki, można użyć innych czerwonych owoców - truskawek lub malin (należy je tylko rozdrobnić).

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciemoj_niedzielny_obiadsezonowe_przysmakikrem budyniowyczerwone porzeczkiporzeczkiciasto z porzeczkami

Komentarze

Podobne przepisy

image-005fkqx

Dodane przez: Mniam1

Lody porzeczkowe

Wspaniale orzeźwiające i kremowe...

Krajanka z ciasta francuskiego

Dodane przez: W_poszukiwaniu_inspiracji

Krajanka z ciasta francuskiego

Szybki i smaczny deser. Dobrze...

krajanka

Dodane przez: konkolek

KRAJANKA CZEKOLADOWA BABUNI

Znalazłam ten przepis w gazetce...

Serniczek porzeczkowy

Dodane przez: Jaga85

Serniczek porzeczkowy

Bardzo smaczny, mocno porzeczkowy,...

Krajanka makowa

Dodane przez: RedakcjaPP

Krajanka makowa

Lubię gotować i piec. To ciasto...

image-26f1lxy

Dodane przez: Aninka88

Biszkoptowa krajanka z orzechami

pyszne warstwowe ciasto z kremem

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE