Porzeczkowa zupa

5 (1 ocen)

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zupa owocowa z makaronem to idealne danie na letnie, upalne dni. Gasi pragnienie, jest aromatyczna, orzeźwiająca, słodka, a co za tym idzie lubiana zwłaszcza przez najmłodszych.

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na 3-4 porcje:
    • 1 kg czerwonej porzeczki
    • 1,5 szklanki wody
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
    • Cukier do smaku,
    • cynamon do smaku,
    • ok 10 dag makaronu do podania (np. kolorowe kokardki),
    • śmietana do podania,
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa owocowa Desery

Porzeczkowa zupa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • usuwanie pestek 1. Porzeczki myjemy i dokładnie osuszamy. Gotowe przekładamy do garnka. Dodajemy do nich około 2-3 łyżki cukru i stawiamy na ogniu. Owoce podgrzewamy około 10-15 minut do momentu jak zmiękną i puszczą sok. Gotowe przecieramy przez sito, by usunąć pestki i skórki. Jednocześnie uzyskujemy czysty sok porzeczkowy.
  • zagęszczanie 2. Otrzymany sok ponownie stawiamy na ogniu. Dodajemy do niego wodę. W oddzielnej, niewielkiej ilości wody rozpuszczamy mąkę. Przygotowaną mieszaniną zalewamy gotującą zupę. Całość zagotowujemy oraz doprawiamy do smaku cynamonem i ewentualnie cukrem. Zupę pozostawiamy do lekkiego ostygnięcia.
  • gotowanie makaronu 3. Między czasie makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Gotowy odcedzamy. Letnią zupę porcjujemy na talerze. Podajemy ją z makaronem oraz śmietanowymi kleksami. Całość dekorujemy młodymi listkami porzeczki i podajemy.

Porady

Dodana do zupy śmietana lub jogurt doskonale przełamuje kwaskowatość porzeczki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Porzeczki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Dla dzieci

Podobne przepisy

To może cię zainteresować