Soczyste, rozpływające się w ustach i wyrafinowane w smaku - niedoceniane pory, które zwykle wyławiamy z zupy, tym razem w roli głównej z groszkiem w cytrynowo - czosnkowej zalewie.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
- pory (części białe i jasno zielone, niezbyt grube): 5 sztuk
- groszek (konserwowy w puszce): 1 sztuka
- olej (najlepiej z pestek winogron): 150 mililitrów
- cytryna: 2 sztuki
- czosnek (ząbki): 4 sztuki
- sól: 1 szczypta
- cukier: 1 łyżeczka
- sos sojowy: 1 łyżka
- pietruszka: 1 pęczek
1.Pory pokroić na 5 centymetrowe kawałki i gotować około 15 minut w lekko osolonej i posłodzonej wodzie. Pory powinny być miękkie, ale nie rozpadające. Odsączyć na sitku i przestudzić.
2.W między czasie w naczyniu mieszamy olej, sok z dwóch cytryn, wyciśnięte ząbki czosnku, odrobinę soli i cukru, sosu sojowego, posiekaną pietruszkę i groszek.
3.Wystudzone pory, odciskamy z nadmiaru wody i układamy na półmisku. Zalewamy przygotowanym dressingiem i odstawiamy do lodówki do schłodzenia. Danie jest najlepsze po jakimś czasie gdy pory nasiąkną sosem.
Komentarze