Pora na pory

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Soczyste, rozpływające się w ustach i wyrafinowane w smaku - niedoceniane pory, które zwykle wyławiamy z zupy, tym razem w roli głównej z groszkiem w cytrynowo - czosnkowej zalewie.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - pory (części białe i jasno zielone, niezbyt grube): 5 sztuk
    - groszek (konserwowy w puszce): 1 sztuka
    - olej (najlepiej z pestek winogron): 150 mililitrów
    - cytryna: 2 sztuki
    - czosnek (ząbki): 4 sztuki
    - sól: 1 szczypta
    - cukier: 1 łyżeczka
    - sos sojowy: 1 łyżka
    - pietruszka: 1 pęczek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Sałatki Przystawki

Pora na pory - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pory pokroić na 5 centymetrowe kawałki i gotować około 15 minut w lekko osolonej i posłodzonej wodzie. Pory powinny być miękkie, ale nie rozpadające. Odsączyć na sitku i przestudzić.
  • 2. W między czasie w naczyniu mieszamy olej, sok z dwóch cytryn, wyciśnięte ząbki czosnku, odrobinę soli i cukru, sosu sojowego, posiekaną pietruszkę i groszek.
  • 3. Wystudzone pory, odciskamy z nadmiaru wody i układamy na półmisku. Zalewamy przygotowanym dressingiem i odstawiamy do lodówki do schłodzenia. Danie jest najlepsze po jakimś czasie gdy pory nasiąkną sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (198 ocen)

Opublikowany w Magazynie
sałatka

To może cię zainteresować