POMIDOROWE MUFFINY Z KRUSZONKĄ cebulową

0 (0 ocen)

  • 60 min

Wytrawne muffiny, idealne na przekąskę! A także na śniadanie, czy na kolację. Pomidorowe, z cebulową kruszonką. Są lekkie, puszyste i delikatnie kremowe.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto na muffiny:
    1/2szkl oleju
    2szkl mąki pszennej
    2 (duże) jajka
    2 łyżeczki soli
    50ml mleka
    200g jogurtu naturalnego
    1 łyżeczka pieprzu czarnego
    1 łyżeczka pieprzu ziołowego
    1 łyżeczka ostrej papryki
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    150g suszonych pomidorów
    2 łyżki koncentratu pomidorowego

    Cebulowa kruszonka:
    1 (duża) cebula
    100g mąki pszennej
    100g zimnego masła
    1 łyżeczka soli
    szczypta pieprzu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Muffinki

Pomidorowe muffiny z kruszonką cebulową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować ciasto na muffiny: w jednej misce wymieszać suche składniki: mąkę pszenną, sól, pieprz czarny i ziołowy, paprykę słodką i ostrą, proszek do pieczenia. Do drugiej miski wbić jajka i roztrzepać za pomocą widelca. Dodać olej, jogurt, mleko i koncentrat pomidorowy. Wymieszać. Suszone pomidory drobno posiekać. Mokre składniki dodać do suchych, dodać też posiekane suszone pomidory, całość dobrze wymieszać. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni (opcja grzania: termoobieg). Przygotować cebulową kruszonkę: cebulę obrać i poszatkować. Umieścić w miseczce. Dodać mąkę, sól, pieprz i pokrojone w kostkę masło. Palcami rozetrzeć masło z resztą składników, aż powstaną grudki ciasta. Do foremek na muffiny rozlać ciasto. Wierzch posypać cebulową kruszonką. Wstawić do piekarnika. Piec przez około 40 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować