Wytrawne muffiny, idealne na przekąskę! A także na śniadanie, czy na kolację. Pomidorowe, z cebulową kruszonką. Są lekkie, puszyste i delikatnie kremowe.
Pomidorowe muffiny z kruszonką cebulową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować ciasto na muffiny: w jednej misce wymieszać suche składniki: mąkę pszenną, sól, pieprz czarny i ziołowy, paprykę słodką i ostrą, proszek do pieczenia. Do drugiej miski wbić jajka i roztrzepać za pomocą widelca. Dodać olej, jogurt, mleko i koncentrat pomidorowy. Wymieszać. Suszone pomidory drobno posiekać. Mokre składniki dodać do suchych, dodać też posiekane suszone pomidory, całość dobrze wymieszać. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni (opcja grzania: termoobieg). Przygotować cebulową kruszonkę: cebulę obrać i poszatkować. Umieścić w miseczce. Dodać mąkę, sól, pieprz i pokrojone w kostkę masło. Palcami rozetrzeć masło z resztą składników, aż powstaną grudki ciasta. Do foremek na muffiny rozlać ciasto. Wierzch posypać cebulową kruszonką. Wstawić do piekarnika. Piec przez około 40 minut.
Komentarze