szarlotkowe muffiny z kruszonką

2 (6 ocen)

  • 15 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Przepyszne, delikatne, wilgotne, szybkie, bez miksera, tyle w temacie!

Składniki za około 16 sztuk.

  • 15 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej

    3/4 szklanki cukru

    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    1 płaska łyżeczka sody

    0,5 łyżeczki cynamonu

    100 ml oleju

    2 jaja

    2 duże jabłka

    0,5 garści rodzynek

    150 gramów jogurtu naturalnego



    kruszonka:

    50 gramów masła

    50 gramów cukru

    80 gramów maki pszennej
Wystaw ocenę:

2 (6 ocen)

Zobacz również:

Muffinki z jabłkami

Szarlotkowe muffiny z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • muffiny szarlotkowe 1. Składniki płynne wyjąć z lodówki odpowiednio wcześniej by uzyskały temperaturę pokojową.

    Jabłka obrać, pokroić w kosteczkę około 1 cm.




    W dużej misce wymieszać olej, jaja, jogurt.




    W drugiej misce składniki sypkie, czyli mąkę, cukry, proszek, sodę, cynamon.




    Składniki płynne przelać do sypkich, wymieszać łyżką do połączenia składników, ale nie dłużej, mogą zostać grudki.




    Do masy dodać pokrojone jabłka i wsypać rodzynki, wymieszać łyżką.






    Składniki na kruszonkę sprawnie zagnieść, masa ma być lekko klejąca, a nie sypka (zapobiegnie to osypywaniu się jej z muffinek).




    Papilotki do muffin wypełniać masą do 3/4 wysokości, posypać z góry kruszonką.




    Muffinki wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, na środkowy poziom, piec do suchego patyczka około 25 minut (bez termoobiegu).

    Ostudzić na kratce i smacznego.

Porady

Do muffinek można użyć maki orkiszowej, dosypać otrąb pszennych by powstała zdrowsza wersja fit.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Rodzynki Cynamon

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

3.5 (2 ocen)

muffiny dynia

To może cię zainteresować