Pomarańczowe ciasto z kisieli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło utrzeć z cukrem, szczyptą soli i dodawać miksując -jajka.
Wlać aromat. wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem, dodać kisiel(2szt) i wlać mleko.
Potem dodać skórki kandyzowane.
Podłużną keksówkę o wymiarze 10/35 cm natłuścić i oprószyć kaszą manną lub bułką tartą i wlać ciasto
Piec 1 godzinę w 180 st.
Ostatnie 15 minut piekłam tylko na dolnej grzałce a wcześniej na dwóch.
Ciasto po upieczeniu ma charakterystyczne pęknięcie.
Jest pyszne.
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem,
raczej wyłożyć, bo jest dosyć gęste.
Można użyć zamiast pomarańczowych kisieli cytrynowe a wtedy dodać również zapach cytrynowy i skórkę kandyzowaną cytrynową
Komentarze