POMARAŃCZE I PORY KANDYZOWANE DO DEKORACJI

4.49 (197 ocen)

Podaję Państwu przepis na kandyzowanie plastrów pomarańczy i pociętego pora do dekoracji ciast i mięs.

Składniki:

  • SKŁADNIKI na 2 duże pomarańcze:

    ---2 duże pomarańcze
    ---2 szklanki cukru kryształu
    ---2 szklanki wody
Wystaw ocenę:

4.49 (197 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pomarańcze i pory kandyzowane do dekoracji - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie 1. 1)Pomarańcze dobrze wyszorować ,sparzyć wrzątkiem i osuszyć.
    2)Pokroić w dość grube plastry odrzucając brzegowe.
    3)W szerokim rondlu zagotować wodę z cukrem,włożyć plastry,mogą na siebie zachodzić.
    4)Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu z mocno uchyloną pokrywką ok.1 godziny-tzn. do momentu kiedy plastry będą półprzezroczyste a syrop nie będzie się karmelizował.Będzie trochę gęściejszy,ale lejący.
  • stygnięcie 2. 5)Usmażone plastry wyjąć na kratkę do obcieknięcia.Ułożyć na papierze do pieczenia i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.Plastry są na tyle miękkie,że można je uformować do dekoracji.
    6)Z syropu,który pozostaje mi po usmażeniu pomarańczy robię likier do nasączania jak również aromatyzowania ciast i kremów.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować