Pomarańcze i pory kandyzowane do dekoracji - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1)Pomarańcze dobrze wyszorować ,sparzyć wrzątkiem i osuszyć.
2)Pokroić w dość grube plastry odrzucając brzegowe.
3)W szerokim rondlu zagotować wodę z cukrem,włożyć plastry,mogą na siebie zachodzić.
4)Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu z mocno uchyloną pokrywką ok.1 godziny-tzn. do momentu kiedy plastry będą półprzezroczyste a syrop nie będzie się karmelizował.Będzie trochę gęściejszy,ale lejący.
2.5)Usmażone plastry wyjąć na kratkę do obcieknięcia.Ułożyć na papierze do pieczenia i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.Plastry są na tyle miękkie,że można je uformować do dekoracji.
6)Z syropu,który pozostaje mi po usmażeniu pomarańczy robię likier do nasączania jak również aromatyzowania ciast i kremów.
Komentarze