Półfrancuskie ciasteczka - serduszka z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać do dużej miski lub na stolnicę, ewentualnie do misy robota.
Zimne masło/margarynę pokroić nożem w kostkę, dodać do mąki. Dodać pozostałe składniki: jajka, śmietanę.
Szybko zagnieć ciasto i uformować kulę.
Ciasto owinąć folią spożywczą i wstawić na minimum 30 minut do lodówki.
W tym czasie przygotować jabłkowe nadzienie do ciasteczek.
Jabłka umyć, obrać ze skóry i pokroić w dość drobną kostkę, około 1x1 cm.
Na dużej patelni lub w rondlu rozgrzać masło. Na roztopiony tłuszcz wrzucić jabłka, wsypać cukier i cynamon. Smażyć około 5 minut. Jabłka mają zmięknąć, nie muszą się całkowicie rozpaść.
Tak przygotowane jabłkowe nadzienie odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Ciasto wyjąć z lodówki, wałkować, podsypując mąką na grubość 0,5 cm. Wycinać foremką do wykrawania ciastek kształty - tu serduszka.
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w niezbyt dużych odstępach ( ciastka bardzo nie rosną podczas pieczenia ) układać wykrawane serduszka. Na ciasto kłaść 1/3 łyżeczki nadzienia jabłkowego, przykrywać drugim ciastem. Brzegi dokładnie docisnąć widelcem. Tym samym zyskujemy ciekawy element dekoracyjny ciastka.
Ciastka piec w temperaturze 180 stopni C około 15-17 minut.
Kiedy ciasteczka wystygnę, posypać obficie cukrem pudrem.
Komentarze