Polędwiczki zapiekane w kapuście z ziemniakami

5 (143 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Bardzo smaczna i sycąca propozycja na obiad.

Składniki:

  • 500g polędwiczki wieprzowej
    pół główki młodej kapusty
    4-5 dużych ziemniaków
    2 średnie cebule
    3 średnie pomidory
    pół pęczka posiekanego koperku,natki pietruszki i szczypiorku
    słodka papryka mielona
    majeranek
    1szklanka bulionu warzywnego
    sól, pieprz
    olej do smażenia



Wystaw ocenę:

5 (143 ocen)

Polędwiczki zapiekane w kapuście z ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mięso pokrój 1. Mięso umyj, osusz, pokrój na plastry.
  • mięso przypraw 2. Ugnieć je dłonią, po czym oprósz solą, pieprzem, mieloną papryką i majerankiem. Wstaw do lodówki na min.2 godz.
  • mięso podsmaż 3. Następnie podsmaż z obu stron na rozgrzanym oleju.
  • kapusta i pomidory 4. Kapustę posiekaj. Pomidory zalej wrzątkiem, obierz ze skórki, pokrój w kostkę. Cebulę posiekaj i zeszklij na oleju.
  • warzywa podduś 5. Dorzuć kapustę, pomidory oraz koperek i natkę pietruszki. Zalej bulionem i duś na mniejszym ogniu do miękkości warzyw (ok.20 minut), co jakiś czas mieszając.
  • 6. Ziemniaki obierz, ugotuj na półtwardo w posolonej wodzie. Odcedź i pokrój w plastry. Naczynie żaroodporne lekko natłuść i wykładaj naprzemiennie: plastry ziemniaków, kapustę z pomidorami i mięso aż do wyczerpania składników.
  • 7. Zapiekankę piecz ok.30 minut pod przykryciem w 180 st. Pod koniec pieczenia zdejmij pokrywkę, aby całość się przyrumieniła. Gotowe danie posyp posiekanym szczypiorkiem, podawaj na ciepło. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować