Polędwiczki zapiekane w kapuście z ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyj, osusz, pokrój na plastry.
2.Ugnieć je dłonią, po czym oprósz solą, pieprzem, mieloną papryką i majerankiem. Wstaw do lodówki na min.2 godz.
3.Następnie podsmaż z obu stron na rozgrzanym oleju.
4.Kapustę posiekaj. Pomidory zalej wrzątkiem, obierz ze skórki, pokrój w kostkę. Cebulę posiekaj i zeszklij na oleju.
5.Dorzuć kapustę, pomidory oraz koperek i natkę pietruszki. Zalej bulionem i duś na mniejszym ogniu do miękkości warzyw (ok.20 minut), co jakiś czas mieszając.
6.Ziemniaki obierz, ugotuj na półtwardo w posolonej wodzie. Odcedź i pokrój w plastry. Naczynie żaroodporne lekko natłuść i wykładaj naprzemiennie: plastry ziemniaków, kapustę z pomidorami i mięso aż do wyczerpania składników.
7.Zapiekankę piecz ok.30 minut pod przykryciem w 180 st. Pod koniec pieczenia zdejmij pokrywkę, aby całość się przyrumieniła. Gotowe danie posyp posiekanym szczypiorkiem, podawaj na ciepło. Smacznego!
Komentarze