Zapiekane polędwiczki

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 6 osób

Polędwiczki wieprzowe zapiekane z warzywami w ulubionym sosie wszystkich dzieci oraz dorosłych.

  • 50 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • • 1 polędwiczka wieprzowa
    • ½ kg ziemniaków
    • 1 cebula
    • 1 opakowanie mini marchewek
    • 1 brokuł
    • 1 papryka
    • 3 łyżki majonezu
    • 3 łyżki ketchupu
    • 15 dag sera żółtego
    • Sól
    • 1 łyżka przyprawy do ziemniaków
    • Pieprz
    • Mąka do panierki
    • Olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zapiekane polędwiczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mięso 1. Mięso myjemy, osuszamy, usuwamy błonki, kroimy w plastry, lekko rozbijamy, doprawiamy pieprzem oraz solą. Panierujemy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron.
  • ziemniaki 2. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w plastry i układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Doprawiamy sola oraz przyprawą do ziemniaków. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 25 minut w 180°C.
  • warzywa 3. Cebule obieramy, drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy mini marchewki, brokuł pokrojony na małe różyczki oraz pokrojoną w drobne paseczki paprykę.
  • warzywa 4. Na upieczone ziemniaki wykładamy mięso, następnie warzywa.
  • sos 5. Ketchup mieszamy z majonezem i smarujemy sosem warzywa.
  • ser 6. Wierzch posypujemy startym na tarce o dużych oczkach żółtym serem.
    Zapiekamy w piekarniku do chwili rozpuszczenia się sera.
  • danie 7. Gotowe.

    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły Polędwica wieprzowa Warzywa Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować