Zapiekane polędwiczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy, osuszamy, usuwamy błonki, kroimy w plastry, lekko rozbijamy, doprawiamy pieprzem oraz solą. Panierujemy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron.
2.Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w plastry i układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Doprawiamy sola oraz przyprawą do ziemniaków. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 25 minut w 180°C.
3.Cebule obieramy, drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy mini marchewki, brokuł pokrojony na małe różyczki oraz pokrojoną w drobne paseczki paprykę.
4.Na upieczone ziemniaki wykładamy mięso, następnie warzywa.
5.Ketchup mieszamy z majonezem i smarujemy sosem warzywa.
6.Wierzch posypujemy startym na tarce o dużych oczkach żółtym serem.
Zapiekamy w piekarniku do chwili rozpuszczenia się sera.
Komentarze