Polędwiczki wieprzowe z nadzieniem

4.5 (147 ocen)

Skusiłam się nadziać polędwiczki, zrobiłam je w trzech smakach i wszystkie okazały się doskonałe, więc polecam :)Ta z nadzieniem z białej kiełbasy po przestudzeniu poszła w mig jako wędlina na kanapki, nawet nie zdążyłam zdjęcia zrobić, dwie pozostałe sprawdziły się jako danie obiadowe :)

Składniki:

  • 3 większe polędwiczki wieprzowe
    2 surowe kiełbaski białe po ok. 100 g
    400 g pieczarek + łyżka masła + sól i pieprz + ok. 60 ml. słodkiej śmietanki 18 %
    + 2 jaja ugotowane na twardo + 2 garści posiekanego szczypioru
    pozostałe:
    ryż jaśminowy w torebkach (po 100 g), licząc 1/3 tor. ugotowanego ryżu na osobę
    dowolne warzywa mrożone mniej więcej 2 garści na torebkę ryżu
    olej do przysmażenia ryżu z jarzynami
    inne:
    masło do zrumienienia polędwiczek
    do sosu: ulubione przyprawy, mąka ziemniaczana do zagęszczenia
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Polędwiczki wieprzowe z nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Najpierw zrobić farsz: pieczarki przesmażyć do utraty płynów, dodać śmietankę i dalej dusić, po ostudzeniu wymieszać ze startymi jajkami i posiekanym szczypiorem, doprawić do smaku solą i pieprzem.

    2. Polędwiczki nakroić wzdłuż uważając aby nie przedziurawić mięsa.

    3. Rozbić delikatnie przez folię spożywczą, która zapobiegnie powstaniu dziur w mięsie jak i zabrudzeniu ścian i blatu kuchennego.
    4. Powierzchnię rozklepanych polędwiczek spryskać zimną wodą, posypać lekko solą i pieprzem.
    Przy wersji pierwszej płat wysmarować mięsem wyciśniętym z białej kiełbasy
    przy drugiej całość posmarować farszem z pieczarek….
    przy trzeciej mięso z kiełbasy rozsmarować na całość płatu, a farsz z pieczarek nałożyć dość obficie z brzegu z którego będziemy zwijać.

    5. Mięso dokładnie i w miarę ścisło zrolować i zawinąć w folie spożywczą.
    Włożyć do szerokiego naczynia, zalać wrzątkiem, gotować 15 minut od momentu zagotowania, po tym czasie zdjąć z ognia i pozostawić w wodzie aż do ostudzenia.

    6. Po tym czasie folię zdjąć, polędwiczki zrumienić na maśle, przełożyć do tego samego ale pustego naczynia, podlać trochę bulionem lub osoloną wodą, dodać farsz pieczarkowy który ew. pozostał i dusić bez przykrycia jeszcze 10 minut, przed końcem można zagęścić sos mączką ziemniaczaną rozprowadzoną w małej ilości wody.

    7. W czasie kiedy polędwiczki „dochodzą”, ugotować ryż krócej niż podane na opakowaniu, ma być półtwardy, przelać zimną wodą i po osączeniu wsypać na patelnię z odrobiną oleju, dodać mieszankę warzywną, doprawić do smaku i utrzymywać na ogniu aż wszystko będzie gotowe do podania.

    8. Gorące polędwiczki pokroić ostrym nożem, podać na półmisku z ryżem.
    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować